Изтеглят "Коста Конкордия" за 1 милиард долара

Изтеглят "Коста Конкордия" за 1 милиард долара | StandartNews.com

Джилио. Потъналият кораб "Коста Конкордия" може да бъде отново върнат в изправно положение следващата седмица, като акцията ще струва 1 милиард долара, съобщи бТВ.

Изправянето на плавателния съд става почти две години след като се преобърна до италианското крайбрежие, при което загинаха над 30 души.

Големият плавателен съд лежа частично потопен в плитките води до тосканския остров Джилио след инцидента през януари 2012 г.

Екипи ще издирват телата на изчезналите индиец и италианец, които след катастрофата са в неизвестност. За откриването им ще се използват подводни камери, записващи какво се случва на морското дъно. Но преди това корабът, тежащ хиляди тонове, трябва да бъде издърпан нагоре с кранове и понтони машини.

Точния ден на акцията още не е обявен, но в сряда комисарят на Гражданска защита Франко Габриели заяви, че това най-вероятно ще стане в понеделник.

Мащабът на акцията я прави уникална. Корабът със своите 115 000 тона лежи на едната си страна повече от година във водите край остров Джилио. 

Инженерите са конструирали специална яка, подобно на шините за врат, използвани при човешки травми. Тя подсигурява кораба от двете му страни по цялата дължина от 300 метра. Целта е той да не се разцепи, докато го теглят с въжета, за да го изправят.

Операцията се очаква да продължи около 10 часа. Под него е изградено специално скеле, където да легне, за да бъдат закърпени пробойните. Целият воден трафик в района ще бъде спрян. След операцията Коста Конкордия ще бъде изтеглен до пристанище, където ще бъде нарязан за вторични суровини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай