Изстреляха ракета "Союз" от космодрума "Восточний"

Изстреляха ракета "Союз" от космодрума "Восточний" | StandartNews.com

Ракета-носител "Союз" с три космически апарата беше изстреляна успешно от новия руски космодрум Восточний. Президентът на страната Владимир Путин пристигна на космодрума, за да наблюдава лично изстрелването.

Първият старт от беше насрочен за вчера сутринта, но беше отложен след като в последния момент автоматичната система за изстрелване аварира. Ракетата изведе в орбита спътниците "Ломоносов", "Аист" и "СамСат". Строителството на новия космодрум започна през 2012 година. Москва се надява с него да намали зависимостта си от „Байконур" в Казахстан, тъй като мисиите и товарите, изстрелвани от него гълтат много финансови и човешки ресурси. Договорът на "Роскосмос" за използването на космодрума изтича през 2050 година.

Междувременно американската частна космическа компания "Спейс Екс" обяви план да изпрати непилотирана капсула до Марс след 2018 година, съобщава БНТ. Собственикът Илон Мъск заяви, че амбицията е да се установи колония на Червената планета. Капсулата, която от "Спейс Екс" планират да изпратят, е подобрена версия на разработената от тях "Дракон", която се използва основно за доставки на товари до Международната космическа станция. Новият модел с кодово име "Червен дракон" е проектиран така, че да може да каца навсякъде в Слънчевата система и мисията до Марс ще е изпитателният му полет. Мъск посочи, че засега не предвижда в близко бъдеще изпращането на астронавти към Марс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай