Израел и Саудитска Арабия удрят Иран

Рияд ще позволи на Израел да използва въздушното пространство на страната

Израел и Саудитска Арабия удрят Иран | StandartNews.com

Лондон. Израел координира планове за евентуален военен удар срещу Иран със Саудитска Арабия, като Рияд е готов да осигури тактическа подкрепа на Ерусалим, предаде британският вестник Sunday Times.

Двете страни са обединени от притеснение, че Западът ще се договори с Иран за облекчаване на икономическите санкции и ще позволи на Ислямската република да продължи ядрената си програма.

Правителствата на Израел и на Саудитска Арабия са убедени, че международните преговори в Женева приличат по-скоро на политика на умиротворяване на Иран.

Според Sunday Times, Рияд се е съгласил да позволи на Израел да използва въздушното пространство в техен военен удар срещу Иран и да сътрудничи при използването на спасителни хеликоптери, самолети цистерни и безпилотни летателни апарати.

"Саудитците са разгневени и са готови да дадат на Израел цялата помощ, от която страната се нуждае", е заявил неназован дипломатически източник пред вестника.

Докладът идва докато министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху усилено лобира срещу сделка с Иран и се опитва да събере международна помощ срещу споразумение, което позволява на Иран да продължи да обогатява уран.

В неделя Израел ще посрещне френския президент Франсоа Оланд, който седмица по-рано постави пречка за сделката между шестте световни сили и Иран.

Нетаняху в петък призова Франция да остане непоколебима в своя натиск върху Иран в навечерието на нов кръг от преговори за ядрената програма на Ислямската република в Женева.

След срещата с Оланд, Нетаняху ще се отправи към Москва в сряда, за да се срещне с президента Владимир Путин.

Опитите на Иран да придобият ядрено оръжие "заплашват пряко бъдещето на еврейската държава", каза Нетаняху пред CNN наскоро.

Нетаняху каза още в интервюто, че ще направи каквото е необходимо, за да защити Израел.

В случай, че двете страни се споразумеят, саудитската тактическа подкрепа ще бъде от жизненоважно значение за атаки срещу ядрената програма на Иран.

Саудитска Арабия отдавна е в противоречие с Техеран, и се страхува от ядрена надпревара в региона. В началото на ноември BBC Newsnight разкри договореностите между Пакистан и Саудистка Арабия за евентуални доставки на ядрени бойни глави.

Иран твърди, че ядрената му програма има изключително мирно направление, но много страни, в това число Израел и Саудитска Арабия, подозират Техеран в разработването на ядрено оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай