Изловиха български играчи в нов вид контрабанда в Гърция

Откритите от гръцката икономическа служба документи са на български компании

Изловиха български играчи в нов вид контрабанда в Гърция | StandartNews.com

Икономическата полиция в Гърция е разбила нелегална мрежа за внос на зърно, съобщава електронното издание на в. „Катимерини“.

В мрежата са замесени 14 компании, сочат данни на държавната служба.

Изданието отбелязва, че в рамките на последните три месеца цената на зърното е скочила със 70%, а за последната една година то е поскъпнало със 110%. Войната в Украйна има своето отражение и върху цената на царевицата, чиято цена също е увеличена, допълва "Катимерини".

В момент, в който много страни търсят евтино зърно, Индия забрани износа, а в Украйна има блокирани 25 милиона тона, гръцки компании в сътрудничество с български и вероятно украински посредници, са вкарвали в Гърция зърно и царевица незаконно без да плащат нужните за това данъци.     

Получатели на пратките са големи животновъдни предприятия в Гърция.

Откритите от гръцката икономическа служба документи са на български компании, които са направили внос в Гърция. От своя страна българските власти проверяват вероятността житото и царевицата да са внесени от Украйна, посочва „Катимерини“, като допълва, че банковите сметки на замесените в Гърция компании вече се проверяват. 

В съобщение на службата за борба с икономическата престъпност (СДОЕ) се посочва, че са проверявани вносители и търговци на жито, царевица и фуражи в района на областта Централна Македония. Инспекторите проверяват вероятността за узаконяване на приходи от престъпна дейност, използване на фалшиви фактури, укриване на продажби и измама с ДДС с участието на юридически и физически лица.

При проверка на компания, занимаваща се с търговия на едро със зърнени култури е установено, че фирмата не е функционираща. Със съдействието на полицията и представител на съдебната власт е направена проверка в централата на конкретната компания, като се иззети множество данъчни документи, някои от които са свързани с внос на зърно. От иззетите документи е станало ясно, че невнесеният от компанията данък добавена стойност за периода 2020-2022 г. е в размер на най-малко 1 280 000 евро, пише "Катимерини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай