Атентаторът Шериф може да е избягал в Германия

Роденият в Страсбург мюсюлманин е лежал в затвора, наскоро е участвал във въоръжен грабеж

Атентаторът Шериф може да е избягал в Германия | StandartNews.com

Нападателят от коледния базар в Страсбург Шериф Шекат може да е избягал в Германия. Това съобщи пред радио Франс ентер френският държавен секретар към министерството на вътрешните работи Лоран Нюнес. Над 350 полицаи, жандармеристи и военни издирват 29-годишния мосюлманин, който уби трима души и рани още 12 късно във вторник.  Засега мотивите на стрелеца остават неясни. Води се разследване за престъпление по терористични подбуди. В хода на издирвателната операция са задържани петима души. След атентата на базара нападателят два пъти е влязъл в престрелка със силите на реда. Той е бил ранен от рикоширал куршум, но се е измъкнал като е отвлякъл такси и е заплашил шофьора. Шериф е роден през февруари 1989 г. в квартала Онберг на Страсбург, пише в. "Паризиен".

Той е познат на органите на реда за извършване на редица престъпления, заради които е лежал в затвори във Франция и Германия. В един от случаите е бил осъден на две години затвор през 2011 г. за въоръжено нападение, при което използвал парчета от счупена бутилка, с която е нарязал лицето на 16-годишно момче.

Напоследък е бил издирван за въоръжен грабеж и опит за убийство. Вчера домът му в Страсбург бил претърсен, а той трябвало да бъде арестуван, но полицията не го открила там. Негови съучастници в обира и опита за убийство вече са задържани.  При претърсването на дома на Шериф вчера сутринта били открити гранати, пише в. "Фигаро".

Вестникът посочва, че за атентатора от 2016 г. е изготвено така нареченото "досие С". То се съставя от Главна дирекция за вътрешната сигурност за хора, представляващи заплаха за държавната сигурност. Досието за Шериф е изготвено, защото се предполага, че се е радикализирал заради връзки с ислямистки среди в Страсбург.

View image on Twitter

 

Снимка: Reuters

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай