Издирваната от Путин премиерка: Няма да мълча

Кая Калас обеща да продължи да подкрепя раздираната от война Украйна

Издирваната от Путин премиерка: Няма да мълча | StandartNews.com

Министър-председателката на Естония Кая Калас осъди "обичайната тактика за сплашване" от страна на Русия, след като Москва я обяви за издирване наред с други европейски представители, предаде Франс прес.

Мотивът на Кремъл за обявяването за издирване са обвинения срещу представители на балтийските страни и Полша във враждебност към Русия поради различния поглед върху събитията от историята на техните отношения.

"Действията на Руската федерация не са изненадващи, тъй като това е обичайната ѝ тактика за сплашване", каза в изявление Калас, като обеща да продължи да подкрепя раздираната от война Украйна и да се бори срещу "руската пропаганда".

"Няма да мълча, ще продължа да подкрепям решително Украйна и ще се изказвам в полза на укрепването на европейската отбрана", заяви тя.

Балтийските държави, членки на Европейският съюз и НАТО, които се страхуват от военните амбиции на Кремъл, смятат, че Съветският съюз ги е окупирал, докато Москва вижда себе си като освободителка и смята всеки друг подход за "фалшифициране на историята", което в Русия е престъпление.

Калас и представители на други балтийски държави и Полша са подведени под отговорност в Русия за "унищожаване на паметници на съветски войници", обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Престъпленията срещу паметта на освободителите на света от нацизма и фашизма трябва да бъдат наказани. И това е само началото", добави Захарова, предаде БТА.

През последните години няколко от тези паметници, наследени от Съветския съюз след Втората световна война, бяха демонтирани в балтийските държави и Полша в знак на отхвърляне на съветския период, тъй като тези държави смятат, че са били окупирани от СССР.

В България също бе демонтиран Паметника на Съветската армия в центъра на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай