Издигнаха довереник на Ердоган за премиер

Издигнаха довереник на Ердоган за премиер | StandartNews.com

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) номинира транспортния министър Бинали Йълдъръм за свой лидер и за премиер на Турция. Това стана след спешното заседание на УС на партията, съобщи в. "Хюриет".
В речта си след обявяването на номинацията Йълдъръм заяви, че благодари "на премиера Ахмет Давутоглу, който пое този пост от лидера основател на партията" и настоящ президент Реджеп Ердоган. Той посочи също, че Турция ще продължи да се бори срещу Кюрдската работническа партия (ПКК).

60-годишният Йълдъръм се смята за един от най-близките до Ердоган политици в ПСР. Двамата са силно против подновяване преговорите с ПКК, които бяха значителна част от турския вътрешнополитически живот през последните 2 г. Според анализатори основната цел на премиера ще бъде да даде ход на конституционни промени, които да превърнат страната от парламентарна в президентска република. Това е и една от основните амбиции на Ердоган след като стана президент през 2014 г., отбелязва Франс Прес.

Официално лидерът на ПСР ще бъде гласуван на извънредния конгрес на партията на 22 май. Предполага се обаче, че Йълдъръм ще е единственият кандидат на вота, както е било и досега на предишни такива гласувания. Освен избора на нов лидер и премиер, на конгреса се очаква да бъдат сменени и всички ръководни органи в партията, в това число и нейният дисциплинарен съвет. След официалното си избиране Йълдъръм трябва да получи мандат от президента за формиране на ново правителство.

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън пък спечели конкурса на сп. "Спектейтър" за най-обидно стихотворение за Ердоган. Състезанието бе обявено, след като Германия позволи срещу комика Ян Бьомерман да започне съдебно преследване заради думите му по адрес на турския президент в тв предаване. Джонсън спечели конкурса с петостишие, в което грубо намеква, че Ердоган е извършил сексуален акт с коза. Бившият кмет получава приз от 1000 паунда, които осигурява читател на списанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай