Изчезна руски генерал. Започна ли чистката на Путин

Има версия, че той е подложен на разпит

Изчезна руски генерал. Започна ли чистката на Путин | StandartNews.com

Руският "генерал Армагедон" изчезва на фона на подозренията, че е бил разпитван, че е знаел предварително за бунта на наемническата групировка "Вагнер" в Русия.

Това според анализатори е първият знак, че е започнала чистката на Путин.

56-годишният генерал Суровикин е вторият по ред командващ на руските въоръжени сили. Според американското разузнаване висш руски генерал е бил предварително запознат с плана на "Вагнер", разкрива Daily Mail, пише "Вести". 

Американски служители, информирани за американското разузнаване, заявиха, че високопоставен руски генерал е бил предварително запознат с плановете на Пригожин да се опълчи срещу Шойгу и началника на въоръжените сили генерал Валерий Герасимов заради провалите във войната срещу Украйна, съобщи The New York Times.

Подозренията са, че този генерал е Суровикин, командир, известен със своята безпощадност и бруталност.

Провоенният канал в Телеграм "Рибар" разкрива, че Сергей Суровикин "не е виждан от събота".

Свързаният с военните канал заяви: "Местонахождението на "генерал Армагедон" не е известно със сигурност.

Съществува версия, че той е подложен на разпит.

Каналът заяви, че макар Герасимов формално да е запазил титлата си, той "вече не участва в решаването на въпроси по време на [войната]".

В момента командването на специалната военна операция се осъществява от командира на Въздушно-десантните войски Михаил Теплински, съобщи "Рибар".

Суровикин беше поставен начело на руските военни усилия през октомври.

Суровикин отправи отчаян съботен призив да се откажат от опозицията си срещу военното ръководство и да се върнат в базите си "преди да е станало твърде късно".

Той разкрива, че му е било наредено да се върне в Москва от фронта.

Сега се оказва, че това може да е станало заради подозрения, че е знаел за "преврата", както и заради съмнения за съпричастност към него.

Тогава той заяви публично: "Не можем да попаднем в ръцете на врага в този труден за страната ни момент".

"Преди да е станало твърде късно, е необходимо да се подчиним на заповедта на всенародно избрания президент на Руската федерация".

Твърди се, че той не е бил забелязван публично, откакто е записал това съобщение.

"Рибар" заяви: 'Въоръженият бунт на ЧВК "Вагнер" [частна военна компания] се превърна в претекст за мащабни чистки в редиците на руските въоръжени сили и в краш тест за лоялността на министерството".

Твърди се, че чистка се извършва и сред младшите чинове, които са показали подкрепа за въстанието на "Вагнер" срещу командирите на Путин.

Междувременно в отделен доклад се казва, че Путин се страхува да уволни своя "изключително опасен" министър на отбраната, тъй като се опасява, че той е негов пряк съперник.

Отслабеният диктатор в крайна сметка прекрати въоръжения бунт през уикенда, който беше насочен конкретно срещу Шойгу заради пропуските му във войната.

Но каналът VChK-OGPU Telegram цитира вътрешен източник, според който Путин не може да се съгласи с искането на лидера на бунта Пригожин да уволни 68-годишния министър на отбраната заради популярността на Шойгу сред висшите служители.

"Шойгу е изключително опасен в случай на оставка, поради познанията си, огромния брой верни нему хора на ръководни постове и наличието на лостове за влияние ... в Кремъл", казва източникът на канала.

Шойгу е служил по-дълго в руското правителство от Путин и знае къде са заровени труповете.

Той не е като другите министри на Путин, "чието мълчание и бездействие могат да бъдат купени с пари", казва източникът.

"Тук всичко е по-сериозно. Путин не е готов за подобен конфликт сега".

Когато в събота се водеха преговори с участието на беларуския диктатор Александър Лукашенко и шефа на ФСБ Александър Бортников за спиране на въоръжения бунт, Путин категорично отказа да отстрани Шойгу.

В крайна сметка беше сключена сделка, която позволи на Пригожин да отиде безнаказано в изгнание, въпреки че Путин беше обявил, че шефът на "Вагнер" е виновен за "предателство" и "измяна".

Източниците посочват също, че по време на развоя на събитията в събота Путин е останал без връзка - дори с Лукашенко, който се е опитвал да му помогне в преговорите.

Той е контактувал само с Бортников.

Смята се, че Путин е избягал от Москва в горския си дворец във Валдай, където има бункер.

Новите разкрития подчертават дълбоките разцепления и нестабилността по върховете на властовата структура на 70-годишния Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай