Четвъртък,

Изчезна предполагаема картина на Микеланджело

От: Нова телевизия -
Изчезна предполагаема картина на Микеланджело
A
A
A

Картината "Светото семейство" от ХVІ в., за която се предполага, че е рисувана от Микеланджело Буонароти, изчезна от църква във фламандския град Зеле, на около 60 км от Брюксел, съобщи в. "Гардиън". Според данни на Интерпол, картината е изчезнала на 11 януари между 5 и 6 часа сутринта. Платното е с размери 145 на 99 см и заедно с рамката картината тежи около 100 кг. Липсата е забелязана от две посетителки в църквата, дошли да поднесат цветя пред олтара, а местният пастор Ян Ван Рамдонк се е обадил в полицията.

Произведението е изчезнало ден преди планираното посещение на експерт в областта на изкуството - Мария Форчелино, която да определи дали наистина то принадлежи на бележития майстор.
На картината са изобразени Св. Йосиф, Богородица, спящият Младенец и Йоан Кръстител като дете. Тя е дарена на църквата преди 16 години от бивш белгийски сенатор Етиен Корман.
"Не съм говорил за предположенията си относно картината в църквата. Чаках мнението на експертите и ако те потвърдяха, че авторът е Микеланджело, щях да подобря мерките за сигурност на храма. Споделих само с някои роднини, приятели и с църковния съвет. Това са 20 души, а никога не съм го споменавал публично," поясни местният пастор. Освен това, Ван Рамдонк е писал на няколко музея, но не е получил отговор.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички