Изборите в САЩ! Голяма промяна, Байдън с предупреждение

Първи резултати от вота

Изборите в САЩ!  Голяма промяна, Байдън с предупреждение | StandartNews.com

Републиканците вече са почти два пъти по-напред от демократите в надпреварата за местата в Камарата на представителите на САЩ , съобщава CNN.

В Камарата на представителите републиканците убедително водят със 171 избрани, спрямо почти 50 по-малко за демократите. Битката за Сената обаче продължава да бъде оспорвана, като предварителните резултати показват разлика от само едно място в полза на републиканците. Експерти обаче твърдят, че тези прогнози все още са в рамките на статистическата грешка.

Една трета от състава на горната камара на парламента е преизбран на тези избори. Той ще остане в ръцете на демократите, ако те запазят 50 места. От друга страна, републиканците трябва да спечелят 51 места., предаде БЛИЦ.

В междинните избори за Конгрес на 8 ноември ще преизберат цялата Камара на представителите, която има 435 членове, както и 35 членове на Сената.

Най-бързо гласуването приключи в Кентъки и Индиана, докато в някои други части на САЩ все още се гласува.Според първите екзитполове от изборите за Конгрес в САЩ, републиканците ще имат мнозинство и в горната, и в долната камара на парламента.

Особено впечатляващо може да се окаже предимството им пред демократите в Камарата на представителите, където партията на президента Джо Байдън в момента има мнозинство.

Републиканците според тези екзитполове имат 54 места в Сената срещу 46 за демократите и 246 срещу 189 в Камарата на представителите.

Междувременно Байдън се готви за две "ужасни години", ако републиканците спечелят изборите за Конгрес, съобщи Си Ен Ен.

Според телевизията тази оценка е направена от самия президент на САЩ по време на пътуване до Чикаго.

"Ако изгубим Камарата на представителите и Сената, това ще бъдат ужасни две години", е заявил Байдън пред малка аудитория, събрала се в зала на хотела, където не са били допуснати камери. "Добрата новина е, че ще имам право на вето", добавил той.

Резултатите от тези междинни избори ще окажат голямо влияние върху оставащите две години от президентството на Джо Байдън, а и след това.

Всички 435 места в Камарата на представителите на САЩ, около една трета (35 от 100 места) от Сената и ключови щатски губернаторски постове са залогът на този вот.

През последните две години Демократическата партия държи мнозинството както в Камарата на представителите, така и в Сената, което е от полза за президента Джо Байдън да приема желаните от него закони. Но всичко това може да се промени след междинните избори.

Междувременно бившият президент Доналд Тръмп говори пред избирателната си секция в Палм Бийч, Флорида, където дойде да гласува заедно със съпругата си Мелания. "Мисля, че ще бъде страхотна нощ", заяви той.

Запитан дали ще се кандидатира отново за президент след две години, той отговори: "Мисля, че вторник ще бъде много вълнуващ ден за много хора".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай