Изборите в САЩ: Байдън отстъпва, ДеСантис настъпва

Тръмп намери враг, но зад портата

Изборите в САЩ: Байдън отстъпва, ДеСантис настъпва | StandartNews.com

 

  • Демократите се представиха много по-добре от очакваното
  • Тръмп намери враг, но зад портата

 

Бившият президент Доналд Тръмп, който се опита да застане на гребена на "червената вълна" (по цвета използван от Републиканската партия), обещана от него на междинните избори в САЩ, остана разочарован. Червената вълна се оказа вълничка. Демократите се представиха доста по-добре от очакваното. За самия Тръмп обаче ударът дойде от собствената му партия, в която небезизвестният губернатор на Флорида Рон ДеСантис не само спечели още един мандат на поста, но и почти обяви кандидатурата си за президентските избори през 2024 година. 

44-годишният ДеСантис, спечели вота във вторник, като Асошиейтед прес обяви победата му над демократа Чарли Крист само час след затварянето на избирателните секции. ДеСантис водеше на Крист с 20 процентни пункта, което бе значително подобрение спрямо разликата от едва три пункта, с която Тръмп победи Джо Байдън в щата само преди две години по време на президентските избори.

На парти в нощта на изборите в гр. Тампа ДеСантис обяви "историческа, убедителна победа" и каза, че гледа "с нетърпение към бъдещето". Впрочем, ДеСантис не е оповестил официално дали ще се бори за номинацията на своята партия за президент. Но той се усмихваше, докато тълпата скандираше "още две години" в молба към него да съкрати мандата си на губернатор и да се кандидатира за държавен глава. "Постигнахме повече, отколкото някой смяташе за възможно преди четири години", каза ДеСантис и добави: "Но имаме още много работа, а аз едва започнах да се боря."

Тръмп

очевидно е крайно недоволен

В интервю за телевизионния канал Фокс Нюз той обясни защо ДеСантис не трябва да се кандидатира за президент. Доналд Тръмп го нарече "добро момче", но каза, че ако губернаторът на Флорида реши да се включи в кандидат-президентската надпревара, това няма да се хареса на избирателите на републиканците и няма да е от полза за партията. "Не знам дали той ще се кандидатира. Мисля, че ако се кандидатира, може много да си навреди", заяви Тръмп. "Мисля, че би направил грешка. Мисля, че поддръжниците няма да харесат това. Не мисля, че ще е добре за партията", каза бившият президент.

Тръмп също така директно заплаши, че ако ДеСантис реши да играе за държавен глава, ще каже "за него неща, които няма да са много ласкави". "Знам за него повече от всеки друг, като изключим вероятно съпругата му", хвърли ръкавицата Доналд Тръмп.

Той подкрепи ДеСантис за губернатор на Флорида на изборите във вторник. Преди това обаче бившият президент се изказа подигравателно за ДеСантис и някои предположиха, че това издава напрежение между двамата републиканци заради президентските избори през 2024 г., на които губернаторът на Флорида е сочен като възможен кандидат.

Тръмп още не е обявил дали ще се кандидатира, но каза, че ще направи

"важно изявление" на 15 ноември

Тръмп, разбира се, не крие желанието си да се бори отново за Белия дом през 2024 г., въпреки че досега не е обявил официално кандидатурата си, отчасти по настояване на съветници и на лидери на републиканците в Конгреса, които го помолиха да отложи всяка декларация за дните след междинните избори.

Малко вероятно е ДеСантис да се уплаши. Той така омая бизнеса, че събра зашеметяващите 200 милиона долара за кампанията си за губернатор, като икономиса 90 милиона от тях. Той също така избягваше да се кланя и да се отърква в Тръмп, както направиха много други републикански кандидати. ДеСантис дори не е търсил одобрението на Тръмп за кампанията си тази година.

Тръмп редовно подчертава, че е създал ДеСантис, като го е подкрепил на първичните избори за губернатор на Републиканската партия през 2018 г. Той повтори това в интервюто си във вторник. "Той (ДеСантис - бел.ред.) нямаше да може дори да бъде фактор в надпреварата и веднага щом го подкрепих надпреварата приключи", каза Тръмп пред новинарския телевизионен канал НюзНейшън.

Няма съмнение, че одобрението на Тръмп помогна на ДеСантис, който по онова време беше сравнително неизвестен член на Конгреса. Но оттогава ДеСантис се превърна в собствена сила. Той беше открито скептичен към локдауна заради Ковид-19. Позиционира се като може би най-гласовития противник в страната на преподаването на новите расови и джендърски теории.

Въпреки че нито един републиканец не е декларирал официално, че се кандидатира за президент, Доналд Тръмп е широко смятан за фаворит на партията, ако се включи в надпреварата през 2024 година.

Тръмп, който в продължение на десетилетия заплашваше бизнес съперници и партньори, репортери и критици със съдебни дела или с възможността да бъде унижен,

изведе принципа за удари под кръста до нови висоти

в политиката.

Той насърчи поддръжниците си да разпространяват дискредитираща информация за сина на президента Байдън - Хънтър. На дебат срещу Хилари Клинтън през 2016 г. доведе жени, които бяха обвинявали бившия президент Бил Клинтън в неправомерно сексуално поведение. Използва Туитър, за да пусне макар и неясна заплаха към съпругата на сенатора Тед Круз на първичните избори на републиканците преди осем години. Но сега сякаш Тръмп се ядосва по-лесно и по-често, и си изпуска нервите понеже не може отново да стане президент, пише "Ню Йорк таймс".

В понеделник в Дейтън, щата Охайо, по време на предизборен митинг Тръмп нарече "животно" председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, защото тя на два пъти застана начело на усилията за негов импийчмънт, докато беше президент. Обидата бе нанесена в неподходящ момент, само дни след като съпругът на демократката от Калифорния бе нападнат и пребит с чук от престъпник, търсещ да навреди на самата нея.

Заплахите на Тръмп невинаги имат голяма тежест, но думите му се чуват от поддръжниците му, като тези, които се разбунтуваха и нападнаха Капитолия на 6 януари 2021 година.

И през последната година Тръмп използва риториката на насилие на своите митинги. Той без задръжки разказваше подробности за ужасяващи престъпления, за да засили усещането за липсата на ред при управлението на демократите. Заплашваше да вкара в затвора журналисти, за да ги принуди да разкрият източниците си. Тръмп обещаваше и да препоръча смъртно наказание за наркодилъри.

Доналд Тръмп отдавна е дал ясно да се разбере, че иска отново да бъде президент, въпреки че негови близки съветници признават, че през изминалите 20 месеца се отнася със смесени чувства към това да изнесе на плещите си още една предизборна кампания. Но използването на груби заплахи, за да разубеди ДеСантис, предполага, че той е готов да се впусне отново в най-голямата надпревара в САЩ.

Последното проучване на RealClearPolitics показва, че Тръмп е фаворит сред около половината от избирателите на партията, следван от ДеСантис, който засега се добира до подкрепата на едва 21% от републиканците. Бившият вицепрезидент на Тръмп Майк Пенс е със 7,5%, следван от сенатора от Тексас Тед Круз и бившия посланик в ООН Ники Хейли, и двамата с малко под 3%, според проучването, цитирано от "Файненшъл таймс".

Затова следващият голям въпрос в американската политика е дали преизбраният губернатор на Флорида Рон ДеСантис

може да бъде водач или ще си остане последовател

Доналд Тръмп стои на пътя му, изпробвайки лозунгите и обидите, които ще използва срещу ДеСантис - надявайки се, че гневните крясъци ще накарат ДеСантис да се откаже от предстоящото състезание, още преди то да е започнало.

Много от кандидатите на републиканците останаха разочаровани от изборите, въпреки че бяха подкрепени от Тръмп. По-скоро той ги употреби в името на кандидатурата си за президентските избори. Но тази поразия на Тръмп ще има значение, само ако има кой да се възползва от нея.

В продължение на седем години суперсилата на Доналд Тръмп беше презрението към неговите колеги републиканци. Той ги заплашваше и обиждаше. Някои от тях отвръщаха на удара, но само временно и след това падаха като круши. А Тръмп водеше партията от загуба към загуба. Той загуби народния вот през 2016 година (гласовете за него като абсолютен брой бяха по-малко от тези за Хилари Клинтън). Той загуби Камарата на представителите през 2018 година. Изгуби народния вот и надпреварата чрез избирателни колегии през 2020 година. Загуби и Сената през 2021 година.

И въпреки тази загуба неговата партия се подчиняваше. Хора на изборни длъжности и големи донори на републиканците се изказваха против Тръмп пред репортерите, но само неофициално. Всеки от тях вероятно чака другия да подложи глава и да се опълчи на Тръмп, за да се включат и те. Но това така и не се случи досега.

Във вторник Тръмп нанесе още поражения. Той настоя партията му да номинира чудаци за изборите. Хвана в капан партия, за която е ясно, че подкрепя забраната на абортите, да се обедини с кандидат, за когото достоверно се твърди, че е принудил две различни жени да направят нежелан аборт, след като са забременели от него. Всеки път, когато републиканците имаха възможност да говорят за бъдещето, той ги въвличаше в битки за предишните си неправомерни действия и накрая доведе до това изборите сега да бъдат референдум за личните му оплаквания и заблуди.

Републиканците платиха висока цена за екстремизма, за отвратителното лично поведение, за отхвърлянето на резултати от избори, за подриването на демокрацията. Те ще продължат да го плащат, освен ако някой от тях не действа. Това означава възстановяване на силата на характера. Това означава да се биеш с Тръмп и

да го победиш на собствената му територия

Рон ДеСантис, както самият той отбеляза, едва сега започва.

"През 2024 г. най-важното е, че ще си върнем нашия великолепен Бял дом", каза доволният Доналд Тръмп на митинга в понеделник в Дейтън. И действително, макар че червената вълна не се състоя, за Тръмп по-важни са президентските избори след две години.

На въпрос в интервюто за "НюзНейшън" до каква степен резултатите на републиканците в междинните избори трябва да се припишат на него, Тръмп заяви: "Мисля, че ако спечелят, трябва да получа цялата заслуга, а ако загубят, не трябва да бъда обвиняван за нищо." "Но вероятно ще бъде точно обратното", каза той, обяснявайки: "Това, което ще се случи по правило обаче е, че ако се справят добре, няма да ми дадат никакво признание, а ако се справят зле, ще обвинят за всичко мен."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай