Петък,

Италия влезе в политически хаос

От: стандарт -
Италия влезе в политически хаос
A
A
A

 

 

Управляващата коалиция в Италия се разпадна и страната влезе в политически хаос, след като лидерът на партия "Италия Вива" Матео Ренци изпълни заканата си и изтегли двамата си министри от правителството на Джузепе Конте.

Ренци обяви новината за оставките на Тереза Беланова и на Елена Бонети, отговарящи съответно за земеделието и за семейните въпроси, на пресконференция в Рим.

Това не беше изненада, защото от известно време той заплашваше да изтегли министрите си като израз на несъгласие с плановете на премиера Конте как и за какво да бъдат похарчени над 200-те милиарда евро, обещани на Италия от ЕС в рамките на фонда за възстановяване на икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.

За да получи тези средства, италианското правителство трябваше да приеме национален план, което стана вчера вечерта. Двете министърки на Ренци гласуваха с въздържал се време на този правителствен вот с мотива, че средствата ще бъдат похарчени нецелесъобразно. Така приемането на плана остава под въпрос, защото без "Италия Вива" останалите две управляващи партии - "Движение Пет звезди" и Демократическата партия вече нямат мнозинство в парламента.

Политически анализатори не изключват както предсрочни парламентарни избори в Италия, така и възобновяване на коалицията дори с друг премиер.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички