Италия се бори мъжки с новата чума

Всички медии публикуват съвети как да се избегне заразата

Италия се бори мъжки с новата чума | StandartNews.com

Световноизвестният карнавал във Венеция приключва по-рано, единадесет града са под двуседмична карантина, спрени за няколко часа бяха железопътни връзки с Австрия. Засегнатата от коронавируса Северна Италия се готви да преживее дни на тревога и на ограничения след резкия скок на броя на заразените от напастта в рамките на 3 дни, пише Франс прес.

Откриването на няколко огнища в петък - деня, в който бе съобщено за смъртта на първия италианец (и европеец) от Ковид-19, последвано от рязкото увеличаване на случаите на зараза от 6 на 152 - тревожи властите и местното население.

"Вирусна парализа", гласи заглавие във в. "Република". Всички медии публикуват съвети как да се избегне заразата.

Общо 152 заразени, от които трима починали - това е равносметката до момента в най-засегнатата от коронавируса страна в Европа. Най-много са случаите в Ломбардия (областта, в която се намира Милано), последвана от Венето (с главен административен център Венеция).

Вчера вечерта австрийските железници обявиха спиране на трафика по важната железопътна връзка с Италия, преминаваща през прохода Бренер. По-рано на границата бе спрян влак, пътуващ от Венеция за Мюнхен, заради двама души, за които се подозираше, че са заразени. Според полицията, цитирана от агенция АПА, двамата германци са били свалени от влака за медицински преглед малко след тръгването от Венеция и не са се намирали в него, когато е бил спрян на границата. По-късно движението бе възстановено.

Министър-председателят Джузепе Конте призова в ефира на обществената телевизия Раи 1 хората "да не се поддават на паника и да следват предписанията на здравните власти". "Не трябва да се страхуваме от факта, че броят на заразените ще нарасне отново", добави той.

Правителството прие указ, с който бяха поставени под карантина 11 града. "Няма да се позволява нито влизането, нито излизането освен със специално разрешение", каза Конте. В тези населени места от петък са затворени всички обществени места и търговски обекти, с изключение на аптеките.

Прочутият карнавал във Венеция бе прекратен със заповед, подписана от управителя на област Венето Лука Дзая и от министъра на здравеопазването Роберто Сперанца. Училищата и музеите няма да работят, но баровете и ресторантите в града ще останат отворени.

В Ломбардия, включително в Милано, ще бъдат затворени училища, университети, кина и театри, включително "Ла Скала". Баровете също няма да работят вечерно време. Административните сгради ще останат отворени.

Дори миланската седмица на модата бе засегната - Джорджо Армани и Лаура Биаджоти решиха вчера да проведат ревютата си при закрити врата и да излъчат на уебсайтовете си представянията на модните им колекции "есен/зима 2020/2021 г."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай