Италия полудя заради руския Джеймс Бонд

Прокуратурата в Милано изяснява как шпионинът е избягал

Италия полудя заради руския Джеймс Бонд | StandartNews.com

Италия полудя заради руския Джеймс Бонд, който на 22 март успя да избяга от Милано след като бе арестуван.

Италианската прокуратура е изпратила съдебни поръчки до Германия, Словения, Сърбия и Хърватия за събиране на доказателства и свидетелски показания за бягството на Артьом Ус.

Той бе закопчан през октомври 2022 г. на летището в града в изпълнение на издадена от САЩ заповед за задържането му заради трафик към Москва на авангардни западни военни технологии и въоръжения. В края на ноември съдии от Милано пуснаха Ус под домашен арест, а след като на 21 март местният трибунал реши руснакът да бъде екстрадиран в САЩ, той веднага се изпари. Появи се няколко дни по-късно в Москва. Според италианските магистрати шпионинът е духнал към Сърбия, откъдето се е прибрал в Русия.

Прокуратурата в Милано е на нокти, защото трябва да обяснява как Ус е минал безпрепятствено през почти цяла Северна Италия и след това през Словения и Хърватия, за да стигне до Сърбия.

Италианските магистрати молят колегите си и полицейските власти да им предадат всички записи от видеокамери както по граничните пунктове, така и по магистралите и второстепенните пътища на трите държави.

Според “Ла Стампа” най-голямо значение за разследването ще имат данните от Германия, защото там е оперирала фирмата на Артьом Ус и на неговия приятел, сънародник и свръхбогат олигарх Юрий Орехов - Nord-Deutsche Industrienlagenbau GmbH.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай