Италианският Сенат подкрепи реформите на Ренци

Италианският Сенат подкрепи реформите на Ренци | StandartNews.com

Рим. Новият министър-председател на Италия Матео Ренци изложи "смела визия" за реформа, час преди да спечели вот на доверие от решаващо значение за новото правителство.

Ренци предложи промени в избирателния закон, намаляване на данъците и инвестиции в работни места, за да се оправи боледуващата икономика на Италия.

Лидерът на Демократическата партия също каза, че иска да се премахне горната камара на парламента като законодателно тяло.

Италианският сенат гласува вот доверие на коалиционния кабинет на Матео Ренци, което 39-годишният политик сформира на 21 февруари.

Кабинетът на Ренци получи подкрепата на 169 сенатори, а "против" гласуваха 139. В новото правителство на Италия влизат представители на четири партии - Демократическата, Нови десни сили, Граждански избор и Съюз на центъра. Тъкмо сенаторите от тези партии осигуриха вот на доверие в Сената (горната камара на парламента).

Очаква се новото правителство да получи вот на доверие и в Палатата на депутатите (долната камара). Парламентарната опозиция е представена от "Движение 5 звезди", основано и комика и блогър Бепе Грило, поддръжници на бившия премиер Силвио Берлускони, сепаратистката Северна Лига, бореща се за отделяне на богатия Север от Юга и партията "Леви. Екология. Свобода".

"Ако се провалим в това предизвикателство, вината ще бъде изцяло моя. Никой вече не притежава алиби", заяви в пламенна реч пред парламента 39-годишният Матео Ренци, най-младият премиер в историята на Италия.

Той призова за"радикална и незабавна промяна" в Италия и заяви, че няма оправдание за неспособността рецесията в страната да бъде овладяна и заяви пред сенаторите, че Италия ще се превърне в "страната на възможностите".

"Това е Италия на възможностите, Италия на фундаменталната промяна", добави Ренци, като обзет от безпокойство изтъкна спешността от прилагането на реформите в страната.

Ренци, който пое поста на министър-председател от предшественика си Енрико Лета, потвърди плановете за бързото преразглеждане на данъчната система, пазара на труда и държавната администрация.

Разказвайки личните истории на конкретни лица, на безработен баща и на мъж, убит от безразсъден шофьор, Ренци обеща да преразгледа обезщетенията за безработица, да създаде гаранционен фонд за малки фирми и цялостно реформиране на системата на правосъдието. Той също така обеща да намали данъчната тежест с двуцифрено число от първата половина на 2014 г.

"Италия трябва да се справи с нарастващия публичен дълг – 130% от общата икономическа продукция, "не защото германският канцлер Ангела Меркел призова за това,а защото това е наш дълг заради нашите деца", добави още Ренци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай