Италианската брегова охрана спаси около 3000 нелегални имигранти

Италианската брегова охрана спаси около 3000 нелегални имигранти | StandartNews.com

Близо три хиляди мигранти бяха спасени в рамките на денонощие при най-мащабната за тази година спасителна операция край бреговете на Либия, предава БНР. Хората са били натоварени на двайсетина лодки и корабчета, непригодни за пътуването през Средиземно море към Италия. В операцията за спасяването им се включи италианската флота, подпомогната от норвежки боен кораб и кораб на организацията „Лекари без граници".

Броят на пристигащите лодки с имигранти нарастна значително през последната седмица. Служител на италианската брегова охрана, участвал в спасяването на мигрантите от няколко лодки, посочи пред Би Би Си:

Спасихме 287 имигранти, пристигащи от държави извън Европа. Имат различна националност - сирийци, еритрейци, сомалийци. Пристигнаха от юг с рибарска лодка с дължина 20 метра.

Повечето от имигрантите бяха транспортирани до пристанища в Южна Италия.

Вчера полицията в Палермо съобщи, че е арестувала шестима египтяни по подозрения за трафик на хора. Според свидетелски показания, те са получили по 2 хиляди евро на човек, за да прекарат няколкостотин бежанци по море.

264 500 имигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината, сочат официалните данни на ООН. 104 хиляди от тях са достигнали бреговете на Италия, а 160 хиляди - на Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай