Историческо писмо до краля на Мароко. Обрат в диалога с Испания

Педро Санчес официално одобрява Плана за автономия на Рабат за Западна Сахара

Историческо писмо до краля на Мароко. Обрат в диалога с Испания | StandartNews.com

* Испания подчерта, че Планът за автономия на Мароко е най-сериозното решение за разрешаване на конфликта в Западна Сахара.

Испанският премиер Педро Санчес обяви официалното одобрение на Плана за автономия на Мароко като заяви, че това е „най-сериозната и надеждна основа“ за разрешаване на спора за Западна Сахара.

Той обяви това в съобщение, адресирано до краля на Мароко Мохамед VI.

Санчес признава важността на въпроса за Западна Сахара за Мароко като подчерта, че „Испания счита инициативата за автономия на Мароко, представена през 2007 г., като най-сериозната, реалистична и надеждна основа за разрешаване на спора“.

Испанският премиер припомня огромните усилия на Мароко да работят в рамките на ООН за намиране на мирно решение на конфликта в продължение на десетилетия.

Изявлението му идва почти година след разрива на дипломатическите отношения между Мароко и Испания.

През април 2021 г. Испания приюти лидера на фронт „Полисарио“ Брахим Гали, който бе хоспитаризиран в страната. Пребиваването му бе в тайна до момента, когато рзузнаването на Мароко установи точното му местонахождение.

Като резултат Рабат изтегли своя посланик в Испания Карима Беняич, която все още не се е завърнала на поста от май 2021 г.

Впоследствие, кризата в двустранните отношения започна да отслабва след като испанското правителство уволни Аранча Гонзалес Лая, министър на външните работи, в опит да нормализира отношенията си с Мароко.

Днес започваме нов етап в отношенията с Мароко, основан на взаимно уважение, изпълнение на споразумения, без едностранни действия, пълна прозрачност и постоянна комуникация. Този нов етап ще бъде разработен като бъде съставена амбициозна пътна карта. Всички това ще гарантира стабилността, суверенитета, териториалната цялост и просперитета на нашите две страни“, се казва в изявление на испанското правителство.

Санчес коментира испанско-мароканските отношения, като каза, че „двете страни са неразривно свързани с история, география, интереси и общо приятелство“.

„Уверявам ви, че Испания винаги ще изпълни своите ангажименти и своята дума“, пише още Санчес в писмото си до краля на Мароко.

Кралство Мароко високо оценява положителните позиции и конструктивния ангажимент на Испания относно въпроса за Мароканската Сахара, съдържащо се в посланието, адресирано до Негово Величество крал Мохамед VI, съобщи МАР.

Условията на това послание позволяват да се предвиди ясна и амбициозна пътна карта, за да се постави устойчиво двустранното партньорство в рамките на новите параметри, подчертани в Кралското обръщение от 20 август 2021 г. В него кралят призова за „откриване на нов етап в отношенията между нашите две страни, основан на доверие, прозрачност, взаимно внимание и зачитане на поетите ангажименти“.

Съобщението на Испания е поредния знак за стабилизиране на региона и нов удар по сепаратистите от „Полисарио“ и техните поддръжници.

Очаква се посещение на Санчес в Мароко „за разработване на пътната карта за този нов етап+, а до края на месеца в Рабат ще пристигне и испанският министър на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството Хосе Мануел Албарес.

По-рано тази седмица САЩ посочиха, че позицията им по отношение на Западна Сахара е станала официална политика на Америка.

Администрацията на президента на САЩ потвърди тази позицияи в последния законопроект за разходите, който Джо Байдън подписа преди няколко дни. В него за първа година са посочени средства, насочени към Мароко, а не за „Западна Сахара“.

Това представлява поредно потвърждение на позицията на американската администрация в полза на териториалната цялост и суверенитета на Мароко над Западна Сахара, твърдят анализатори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай