Вторник,

Историческо! Молдова скъса връзката с Русия

От: СТАНДАРТ -
1880
Историческо! Молдова скъса връзката с Русия
A
A
A

Историческо решение взе Молдова. Тя обърна гръб на Русия и се оттегли от Общността на независимите държави. Новият курс на страната бе обявен от председателя на парламента Игор Гросу, предаде БГНЕС.

"След 30 години стана пределно ясно, че членството на Молдова в структурите на ОНД не ни помогна да решим приднестровския конфликт, не ни помогна да изведем руската армия от територията на Република Молдова, не ни защити от икономическо ембарго в най-сложните времена. Членството в ОНД не ни защити от енергийно изнудване посред зима, от заплахи и официални изявления, враждебни към независимостта и суверенитета на Република Молдова. Членството в ОНД не защити страните членки от военни нападения, войни и незаконна окупация на суверенни територии. След като една от страните основателки на ОНД, Руската федерация, варварски нападна друга държава основателка, Украйна, окупирайки нейни територии и убивайки нейни граждани, тази организация вече не може да се нарича общност", заяви Игор Гросу, цитиран от "Радио Молдова".

Председателят на Народното събрание припомни, че Украйна е напуснала тази организация, което ги прави географски отделени от страните-членки на ОНД.

Председателят на Народното събрание заяви, че това е първата стъпка и че постепенно всички споразумения, подписани от Молдова в рамките на ОНД, ще бъдат оценени и своевременно ще бъдат взети допълнителни решения и декларации.

"Моето послание към нашите граждани е просто. Република Молдова е независима, призната държава, уважавана от приятели и съседи, свободна да взема суверенни решения. Ние имаме решимостта и отговорността да се отдалечим от източника на злото, източника на бедността, източника на войната и разрушението. За 30 години ние показахме, че искаме демокрация, свобода и просперитет у дома. Стъпка по стъпка правим това, което нашите граждани очакват от нас, осигуряваме на децата си стабилно, проспериращо и изпълнено с възможности бъдеще, европейско бъдеще", заяви Игор Гросу.

Решението на Молдова, разбира се, подразни Кремъл и острата реакция не закъсня.

Намерението на Молдова да се оттегли от ОНД "е политическа игра", заяви ръководителят на Международния комитет на Съвета на Руската федерация и член на Междупарламентарната асамблея на ОНД Григорий Карасин.

"Те играят политическа игра под името "Ще се закълна във вярност на Запада". От сегашното ръководство на Молдова, за съжаление, може да се очаква всичко", каза Карасин.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com