Историческо! Какво направиха принцът на ОАЕ и израелският президент

Мохамед бин Зайед посрещна Ицхак Херцог в ОАЕ

Историческо! Какво направиха принцът на ОАЕ и израелският президент | StandartNews.com

Фактическият управник на Обединените арабски емирства престолонаследникът шейх Мохамед бин Зайед се срещна с израелския президент Ицхак Херцог и двамата обсъдиха сътрудничеството и регионалните проблеми, предаде Ройтерс.

Престолонаследникът на ОАЕ приветства президента на Израел в столицата на ОАЕ Абу Даби и изрази надежда, че тази среща ще допринесе заразвитието на връзките между двете страни, отбеляза държавната новинарска агенция УАМ. Това е първото посещение на израелски президент в ОАЕ.

Двете страни са обсъдили и възможностите за подобряване на сътрудничеството на всички равнища, както и регионални и световни въпроси от общ интерес, особено усилията за постигане на мир, стабилност и развитие в Близкия изток.

През 2020 г. ОАЕ и Бахрейн станаха първите страни от Залива, установили дипломатически отношения с Израел чрез договори, сключени с посредничеството на САЩ, припомня БТА. Дотогава само две арабски страни - Египет и Йордания - поддържаха дипломатически отношения с еврейската държава, припомня Ройтерс.

Принц Мохамед бин Зайед заяви, че посещенията на израелски представители в ОАЕ потвърждават, че отношенията се развиват и че "има обща и силна воля за укрепването им". Той изрази и увереност, че двете страни могат да представят на целия регион "практически модел за получаване на плодовете на мира", съобщава УАМ.

"Нашият регион е един от тези, които са страдали най-много от войни и конфликти. Чрез мира ние, в ОАЕ, Израел и целия регион, можем да насочим ресурси и енергия към това да служим на нашите народи и да проправим път за едно по-добро утре", подчерта престолонаследникът. Херцог също подчерта символичното значение на посещението. "Изпращаме послание на целия регион, че има алтернатива на мир и съвместен живот, че синовете и дъщерите на Абрахам могат да живеят заедно в мирно съвместно съществуване в полза на човечеството", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай