Петък,

Истина ли е? Макрон предлага нов евросъюз

От: Иван Ангелов, сн. Ройтерс, архив -
47303
Истина ли е? Макрон предлага нов евросъюз
A
A
A

Предложени от Франция планове за нова Европейска политическа общност (ЕПО) изглежда набират сила, след като снощи високопоставен представител на Европейския съюз каза, че покани за среща по темата, която ще се проведе в Прага, вече са изпратени на 44 държави, предаде ДПА.

В допълнение към 27-е държави членки на ЕС, поканени да участват са също Украйна, Турция, Великобритания и Швейцария. Очаква се Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово също да присъстват.

Целта на новата Европейска политическа общност е да улеснява по-тесен обмен между страните от ЕС и онези, които остават извън блока, независимо дали по свое желание или защото понастоящем не отговарят на критериите за членство.

Според източника от ЕС, първата среща на групата в чешката столица ще се съсредоточи върху войната на Русия в Украйна, върху енергийната криза и настоящата икономическа ситуация. Срещата е планирана за 6 октомври, преди провеждането на неформална среща на върха на ЕС на 7 октомври.

Френската инициатива за нова формация спечели и германска подкрепа, а федералният канцлер Олаф Шолц каза в ключовата си реч за европейската политика в края на август, че в момента няма форум, на който правителствата на от ЕС да могат веднъж или два пъти в годината да обсъждат важни въпроси с държави извън общността.

Същевременно Шолц предупреди, че такава формация „не трябва да бъде алтернатива на разширяването на ЕС“.

Предложението за ЕПО беше направено от френския президент Еманюел Макрон през май. Макрон каза, че се надява ЕИО да бъде използвана за подобряване на сътрудничеството с партньорите на ЕС в Европа, като на няколко пъти спомена Украйна, получила наскоро официален статут на държава кандидатка за членство в ЕС, но без шансове да влезе в блока поне още 10 години.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com