Истина ли е? Какво се договориха Русия и Украйна

Засега война няма да има

Истина ли е? Какво се договориха Русия и Украйна | StandartNews.com

Война засега няма да има.

Москва и Киев се договориха да спазват политиката на "прекратяване на огъня" по време на разговорите в Нормандския формат в Париж. След близо 9-часови преговори представителите на Париж определиха дискусиите като "добър сигнал". Струпването на руски войски близо до границата с Украйна породи опасения, че Кремъл планира нахлуване в своята съседка Украйна, предаде БГНЕС.

Съветникът на френския президент Еманюел Макрон, който е присъствал на преговорите, подчерта, че преговорите в Париж са били за разрешаване на сепаратистките конфликти в Източна Украйна от 2014 г., а не за заплахата от руска инвазия сега.

„При сегашните обстоятелства получихме добър сигнал“, каза той.

За първи път от 2019 г. Украйна и Русия се договориха да подпишат съвместно споразумение с Франция и Германия за продължаващия конфликт между украинските сили и сепаратистите в източната част на страната.

Четирите нации работят за постигане на мирно споразумение за Източна Украйна от 2014 г. и са известни заедно като Нормандската четворка.

Съвместното споразумение ангажира двете страни с „безусловно спазване на прекратяването на огъня“ и насрочва нова среща за след две седмици в Берлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай