Истанбул настръхна, колко пари трябват срещу земетресение

Сумата е три пъти по-голяма от годишния бюджет на град Истанбул

Истанбул настръхна, колко пари трябват срещу земетресение | StandartNews.com

Истанбул, който е най-големият турски град, се намира близо до голяма разломна линия и се нуждае от спешна програма за урбанизация на стойност "около 30-40 милиарда долара", за да се подготви за очаквано силно земетресение, заяви днес кметът на града Екрем Имамоглу, цитиран от ДПА.

"Сумата е три пъти по-голяма от годишния бюджет на град Истанбул, но трябва да сме готови, преди да е станало твърде късно", заяви Имамоглу пред научен съвет.

Според доклад от 2021 г. на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул евентуално земетресение с магнитуд над 7,5 ще нанесе щети на близо 500 000 сгради, обитавани от 6,2 млн. души, което е около 40 процента от населението на града.

15-милионният индустриален мегаполис и културен център Истанбул се намира в непосредствена близост до линията на Северноанадолския разлом. Над 18 хиляди души загинаха при голямото земетресение през 1999 г., което засегна района на Мраморно море, включително Истанбул.

Наскоро Истанбул евакуира близо 100 училищни сгради поради рискове, свързани със строителството. Училищата ще бъдат укрепени или наново изградени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай