Испански генерал хвърли оставка заради ваксина

Заразените в страната са вече 2,5 млн

Испански генерал хвърли оставка заради ваксина | StandartNews.com

Началникът на генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Виляроя подаде днес оставка, след като бе обвинен, че е нарушил правилата, за да бъде ваксиниран срещу COVID-19. Това съобщи генщабът в комюнике, предаде Франс прес.

"С цел да бъде опазен имиджът на въоръжените сили генерал Виляроя връчи днес оставката си на министъра на отбраната", се казва в текста. АФП научи от източник в генщаба, че министърът - Маргарита Роблес е приела оставката.

Ваксинирани срещу COVID-19, без да са от групите с приоритет, испански военни и политици са в центъра на полемика, довела в петък по-специално до уволнението на офицер с висок ранг, предаде Франс прес.

Вътрешният министър уволни снощи полицейски подполковник - офицер за свръзка с генералния щаб на армията, заяви днес за АФП говорител на министерството.

Офицерът е освободен заради вътрешен доклад, според който е бил имунизиран, без да е от приоритетна група, при положение че над един милион дози се поставят в момента в Испания с приоритет на медицинския персонал и на хората в домовете за възрастни.

Ваксина е поставена и на хора от генщаба, тъй че може да има и други уволнения, предупреди вчера Маргарита Роблес, министър на отбраната, като уточни, че очаква рапорт по въпроса.

Освен военни първа доза от ваксината са получили и политици от различни партии, които също не са от приоритетни категории лица.

Един от тях - регионалният съветник по здравеопазването на област Мурсия Мануел Вийегас, е бил принуден да подаде оставка.

Колегата му от испанския автономен град-анклав Сеута в Северно Мароко Хавиер Герерон, е в подобна ситуация, но заяви, че няма да напусне, тъй като не е нарушил никакви правила.

"Не съм искал да ме ваксинират", увери той и посочи, че е отстъпил пред исканията на техническите си съветници, въпреки че "не обича ваксините".

Ляворадикалната партия "Унидас подемос", управляваща Испания заедно със социалистите, осъди "корупцията" в администрацията по ваксините.

Испания е сред страните, най-силно засегнати от пандемията, с над 55 000 смъртни случая и близо 2,5 милиона заразени според официалните данни.

Подобна полемика се развива и в Австрия, където властите заявиха във вторник, че разследват медийни публикации за кметове, монахини и близки на болногледачи, които били ваксинирани срещу ковид, при все че не са от приоритетните групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай