Испания разби клетка на терористи от Ирак

Испания разби клетка на терористи от Ирак | StandartNews.com

ИДИЛ превзе още един град, САЩ ще преговарят с Иран

Испанската полиция е разкрила предполагаема клетка на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) и е арестувала 8 души, съобщи Би Би Си.

Смята се, че задържаните са набирали бойци, които да се присъединят към джихадистите в Ирак и Сирия. Акцията е била извършена в ранните часове в понеделник в Мадрид. Според испанските медии арестуваните са един испанец, един аржентинец и шестима мароканци. Лидерът на клетката според медиите е Лахчен Икасриен, който прекарал няколко години в затвора "Гуантанамо" в Куба. Той обаче бил пуснат и върнат в Испания през 2005 г. заради липса на доказателства срещу него.

Междувременно продължиха боевете между ИДИЛ и иракската армия. В понеделник бунтовниците успяха да превземат още един град - Тал Афар, близо до границата със Сирия. Битката за града започна в неделя. Очевидци разказват, че джихадистите кръстосват града с камиони с монтирани върху тях картечници и развяват ислямистки банери.

Заради тежката криза в Ирак САЩ и Иран са в готовност да започнат директни преговори за сътрудничество. Вашингтон и Техеран обмислят предоставяне на военна помощ на иракското правителство, а САЩ допускат варианта за провеждане на директни разговори с Иран, които може да се проведат още тази седмица. Двете държави предстои да участват в поредния кръг преговори във Виена за иранската ядрена програма. Иранският президент Хасан Рохани заяви, че ще обмисли сътрудничество със САЩ за Ирак.

Междувременно Вашингтон осъди публикуването на "ужасяващи" снимки онлайн, на които се вижда как бунтовниците екзекутират иракски военни. От иракската армия потвърдиха, че снимките са реални. Кадрите бяха публикувани в джихадистки уебсайтове и на тях се вижда как терористите завличат в пустинята и застрелват десетки иракски войници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай