Ислямските лидери заклеймиха Сирия

Ислямските лидери заклеймиха Сирия | StandartNews.com

Мека. Мюсюлманските лидери обсъждат изключването на Сирия от Организация за ислямско сътрудничество. Организацията представлява 1,5 млрд. мюсюлмани от цял свят, а срещата се провежда в свещения ислямски град Мека.

Ислямските лидери акцентират върху изолацията на режима в Дамаск. Според проекта за заключителна декларация се "потвърждава замразяването на членството на Сирия в ОИК", мярка препоръчана от подготвителната среща на министрите от понеделник в Джеда, Саудитска Арабия. Това символично действие допълва предварителната изолация на режима на Башар Асад, чиято страна вече е със замразено членство в Арабската лига от ноември 2011 г.

Иран даде да се разбере, че се противопоставя на това решение. "Обявявам се срещу замразяването на членството, на която и да е страна. Това не означава, че се върви към решаване на проблема. Такава реакция води до задълбочаването му", каза министърът на външните работи на Иран Али Акбар Салехи.

Организация за ислямско сътрудничество призова режима на Асад "незабавно да прекрати всички актове на насилие". Страните апелират за защитата на "единството на Сирия, на нейния суверенитет, независимост и териториална цялост", се казва в изявлението.

Междувременно бившият премиер на страната Риад Хиджаб каза, че режимът всъщност контролира по-малко от една трета от страната. Хиджаб е най-висшият държавен служител, който избяга от страната.

Председателят на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси отхвълри твърденията, че терористичната организация „Ал Кайда" е свързана директно със сирийската опозиция. Иран обаче оказва непосредствена подкрепа на сирийските власти в борбата с антиправителствените прояви, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай