Ислямисти обявиха нова офанзива срещу Кения

Ислямисти обявиха нова офанзива срещу Кения | StandartNews.com

Найроби. Сомалийската ислямистка организация Аш-Шебаб обяви, че ще засили въоръжените си нападения срещу Кения, след като правителството в Найроби отказа да изтегли войските си от Сомалия, предаде АФП.

Организацията, която е свързвана с Ал-Кайда, пое отговорността за нападението от миналата седмица над търговския център в Найроби, където загинаха най-малко 67 души, а 39 са все още в неизвестност.

"Ще превърнем градовете на Кения в гробища, реки от кръв ще потекат в Найроби", гласи комюнике на групировката.

"Решението на кенийското правителство да държи окупационни войски в Сомалия е признак за това, че те не са си извлекли поука от ценните уроци, дадени им с нападението в "Уестгейт", констатират терористите. И добавят, че поради това Кения ще се сблъска с извънредно високо ниво на несигурност, кръвопролития и разрушения.

Преди две години кенийската армия навлезе в Сомалия с цел унищожаване базите на "Аш Шебаб". Впоследствие присъедини контингента си към наброяващите 17 700 души сили на Африканския съюз, разположили се в страната. Президентът на Кения Ухуру Кениата коментира, че войските на неговата страна са в Сомалия, за да съдействат за възстановяването на реда в обхваната от анархия съседна страна и ще се изтеглят едва след като си свършат работата.

Междувременно, стана ясно че терористичното нападение срещу търговския център „Уестгейт" в Найроби ще струва на кенийската икономика между 200 и 250 милиона долара загубени приходи от туризъм, прогнозираха експерти, цитирани от АП.

Агенция „Мудис" и Световният съвет за туризъм и пътувания заявиха, че ислямисткото нападение ще забави растежа на брутния вътрешен продукт на Кения с 0,5%. Туризмът осигурява 14% от БВП на страната и заетост на 12% от работната й сила.

Според съвета туризмът носи най-големи приходи на Кения в чуждестранна валута след износа на чай и кафе, генерирайки 4,7 милиарда долара за 2011 г.

Кения е петата най-значима туристическа дестинация в Африка, приемайки годишно по близо 1,8 посетители, отбелязва АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай