Искат смърт за петима заради убийството на Кашоги

Прокуратурата в Саудитска Арабия повдигна обвинение на 11 души

Искат смърт за петима заради убийството на Кашоги | StandartNews.com

 

Саудитските прокурори ще поискат смъртно наказание за петима души, за които се твърди, че са замесени в убийството на журналиста Джамал Ханшоги, съобщава CNN, цитирайки съобщение на саудитската прокуратура.

Властите в Рияд са повдигнали обвинения на общо 11 души, а петимата, заплашени от смъртно наказание, са били пряко замесени в "нареждането и извършването на престъплението".

В съобщението се казва, че бившият шеф на Саудитската асоциация на разузнавателните служби Ахмед ал Асири е наредил на дипломатическата мисия на страната в Истанбул да принуди Кашоги да се върне в Саудитска Арабия. За целта той е разпоредил и формирането на екип от 15 души.

Те са били разделени на три групи - преговарящи, разузнаващи и логистичен екип. Според саудитската прокуратура ръководителят на преговарящия екип е наредил самото убийство на журналиста.

За цялото разследване Саудитска Арабия представи доста променливи истории, като в самото начало отричаше да е имало каквато и да е намеса спрямо Кашоги. 

След като Рияд призна, че Кашоги все пак е бил убит в консулството на страната в Истанбул, пет високопоставени служители бяха освободени от постовете си, включително главният съветник по медийните въпроси на престолонаслендика Мохамед бин Салман, както и зам.-ръководителят на саудитската разузнавателна служба.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор CNN
Коментирай