Иран продължава с ядрената си програма

Иран продължава с ядрената си програма | StandartNews.com

Дубай. Иран ще продължи строителството на реактора в Арак за производство на тежка вода, заяви министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф, предаде Ройтерс, въпреки сделката със световните сили да се намали ядрената програма на страната.

Франция заяви в отговор на изявлението на Зариф, че Техеран трябва да се придържа към това, което беше договорено в преговорите в Женева.

Незавършеният изследователския реактор се очертава като една от няколкото големи спънки в преговорите, в които Иран се споразумя да се въздържа от ядрените си дейности за шест месеца в замяна на ограничени икономически санкции. Споразумението има за цел да спечели време за преговори за окончателно уреждане на спора.

Западните сили се страхуват, че Арак може да бъде източник на плутоний - един от двата материала, заедно с високо обогатен уран, които се използват за създаването на ядрено оръжие. Иран твърди, че ще произвежда само медицински изотопи.

Според договорения текст, Иран се задължава да не предприема "никакви дейности по развитието" на реактора в Арак, който е в процес на изграждане в близост до западния ирански град със същото име.

"Капацитетът на площадката в Арак няма да се увеличи. Това означава, че няма да се произвежда ново ядрено гориво и няма да бъдат инсталирани нови инсталации, но строителството ще продължи", каза Зариф пред парламента в коментари излъчвани по иранската Press TV.

Израел, който често се смята, че е единствената въоръжена с ядрено оръжие държава в Близкия изток, осъди ядреното споразумение с Иран като "историческа грешка", тъй като всъщност не постига спиране на ядрената програма.

"Мастилото още не е изсъхнало по споразумението и вече чуваме провокативни съобщения от Иран, чиято сдържаност и двусмисленост би могло да предвещава нарушение на сделката", каза Ювал Щайниц, министър на  Израел по стратегическите въпроси.

Предполага се, че изявлението на Зариф е опит да се успокоят антизападните хардлайнери в Иран, че проектът Арак ще оцелее въпреки дипломатичните уговорки.

Експерти казват, че привидна вратичка в Женевското споразумение може да позволи на Иран да построи компоненти извън площадката, за да ги инсталира по-късно в реактора.

"Споразумението мълчи за производството на останалите основни компоненти на реактора и неговото непрекъснато производство на тежка вода", заяви бившият главен ядрен инспектор на ООН Оли Хейнонен.

Иран е поканил инпекторите на Международната агенция за атомна енергия на ООН (МААЕ) да посетят централата за производство на тежка вода в Арак на 8 декември, съобщи директорът на МААЕ Юкия Амано.

Това е първата стъпка към изпълнението на плана, съгласуван миналата седмица в Женева във връзка с ядрената програма на Техеран.

На среща на управителния съвет на агенцията Амано допълни, че МААЕ обмисля как точно агенцията да изпълни ролята си в ограничаването на иранския адрен капацитет, залегнало в плана.

"Това ще има отражение върху финансирането и персонала", предупреди Амано, цитиран от световните агенции.

Експертите на МААЕ имаха достъп до централата в Арак за последен път през 2011 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай