Иран е готов на компромис за ядрената си програма

Иран е готов на компромис за ядрената си програма | StandartNews.com

Женева. САЩ описаха двудневните ядрени преговори с Иран като "най-сериозни и откровени" до момента след като западни дипломати казаха, че Техеран е намекнал, че е готов да намалят чувствителните ядрени дейности, за да осигури бързо облекчение на международните санкции, предаде Ройтерс.

В преговорите участваха Техеран и петте държави постоянни членки на Съвета за сигурност плюс Германия. Външният министър на Иран призна, че през последните два дни в Женева са били направени големи компромиси и от двете страни.

Иран представи план, който ще бъде подробно разгледан през следващите 4 седмици. Техеран обаче не отстъпва от правото си на обогатяване на уран за мирни цели. Западните държави обаче се опасяват, че това ще позволи на ислямската република да разработи собствена атомна бомба.

Преговорите ще бъдат подновени на 7 и 8 ноември.

"Разногласията между Иран и преговарящите страни относно ядрените амбиции на Техеран остават, но делегацията на САЩ никога не е провеждала толкова наситени разговори с иранските представители, както през тази седмица", заяви високопоставен източник от американската администрация. „Правя това от около две години. Но никога не съм участвал в толкова наситени, подробни, открити и честни разговори с иранската делегация", заяви той пред Ройтерс.
„Въпреки че останаха много разногласия във всяка област, проведохме честни и конкретни преговори", заяви източникът.

По-рано западни дипломати заявиха, че Иран изглежда готов да ограничи потенциално свързаните с производството на атомна бомба дейности и желае да постигне компромис, за да получи облекчаване на тежките икономически санкции.

САЩ приветстваха по-сериозното отношение на Иран по време на преговорите относно иранската ядрена програма, които тази седмица бяха подновени.

Говорителят на Белия дом Джей Карни окачестви презентацията на Техеран за иранската ядрена програма като „полезна" и заяви, че тя е показала едно по-сериозно отношение на Иран, което в миналото е липсвало.

Високопоставени дипломати смятат преговорите на „шесторката" с Иран за ползотворни и с визия за бъдещето.

Министърът на външните работи на Иран, Мохамад Джавад Зариф, който ръководи иранската делегация, заяви, че се надява резултатите от преговорите да дадат началото на нов етап на отношенията между Иран и „шесторката".

"Ние постигнахме сериозно ниво в разговорите. Чувстваме , че „шесторката" също има необходимата политическа воля, за да се придвижи процесът напред. Сега трябва да навлезем в детайли", заяви Зариф.

От своя страна, германският министър на външните работи, Гидо Вестервеле, заяви, че „поставянето на начало на сериозни, съществени разговори, е успешно", като добави, че това повишава надеждите за дипломатическо разрешаване на проблема.

"Израел не се доверява на Техеран", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху. Той ще се срещне следващата седмица с държавния секретар на САЩ Джон Кери за преговорите в Женева и  според него санкциите не трябва да бъдат облекчени, докато Иран не докаже, че е прекъснал ядрената си програма.

Нетаняху заяви на 1 октомври пред Общото събрание на ООН, че новият президент на Иран Хасан Роухани, смятан от мнозина за прагматик и центрист, е " вълк в овча кожа " и че Израел е готов да действа сам, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Техеран отрича твърденията на западните сили, че търси възможности за производство на атомни бомби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай