Иран скочи на Байдън, остро обвинение

Американският президент приключи обиколката си в Близкия изток

Иран скочи на Байдън, остро обвинение | StandartNews.com

Иран обвини САЩ, че подклаждат напрежението в Близкия изток, ден след изявление на президента Джо Байдън, който приключи обиколката си в региона, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Байдън заяви вчера пред събралите се в Джеда арабски лидери, че САЩ "няма да толерират една страна да се опитва да доминира над друга в региона чрез засилване на въоръжените сили, нашествия и/или заплахи", очевидно намеквайки за Техеран.

Вашингтон, "опитвайки се да създаде напрежение в региона, прибегна още веднъж към политиката на иранофобия и се провали", заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канани. "Тези фалшиви обвинения съответстват на подстрекателската политика на Вашингтон в региона", добави той.

Няколко дни преди посещението на руския президент Владимир Путин в региона, Байдън подчерта също, че САЩ "няма да обърнат гръб" на Близкия изток, оставяйки "вакуум, който може да бъде запълнен от Китай, Русия или Иран".

След срещата си в Джеда Байдън и арабските лидери призоваха за подсилване на съвместните средства за възпиране "срещу нарастващата заплаха", която представляват безпилотните самолети, вероятно също намек за Техеран. В петък ислямската република демонстрира кораби, които могат да пренасят дронове.

САЩ и Израел обвиняват Иран, че използва дронове и ракети, за да напада американски сили и свързани с Израел кораби в Залива, за да дестабилизира региона.

В Израел Байдън подписа споразумение за стратегическо партньорство срещу Иран, целящо да гарантира, че Техеран няма "никога" да се сдобие с ядрено оръжие.

Канани заяви, че това е "значим знак за измамата и лицемерието" на САЩ. "Те си затварят очите за ционисткия режим като най-голям притежател на ядрен арсенал в региона", подчерта говорителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай