Иракските кюрди заминават за Кобане

Иракските кюрди заминават за Кобане | StandartNews.com

Кюрдски военни части от Ирак заминават за сирийския град Кобане през турска територия, за да подсилят защитата на града срещу джихадистите от Ислямска държава. Групата, оборудвана с тежко въоръжение, ще потегли от Ербил.

Бойците ще бъдат прехвърлени с военни самолети до турския град Шанлъурфа, откъдето е прекият преход към Кобане, а оръжията бъдат транспортирани по суша, предаде БНР.

Говорител на иракските кюрдски сили заяви пред турска телевизия, че турското правителство е оказало необходимото съдействие на пешмергите за тяхното безпроблемно преминаване през турската територия към град Кобане. Твърди се,че на въоръжение на пешмергите са гранатомети от типа катюша, американски зенитни оръдия от различен калибър.

Междувременно бе съобщено, че американският вицепрезидент Джо Байдън, който преди време критикува Анкара, че е пасивна срещу джихадистите от Ислямска държава, планира през ноември в Анкара за разговори с турските лидери.

В интервю за Би Би Си турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция ще участва във военни операции само, ако стратегията на водената от САЩ коалиция включва и военни действия срещу сирийските правителствени сили. Засега въздушните удари на западните и арабските страни са насочени само срещу джихадистите в Сирия и Ирак.

"Ако други страни - Америка, от Европа, искат да изпратят свои войски, Турция никога няма да каже "не". Но ако те не искат да изпращат сухопътни войски там, как могат да очакват, че Турция ще изпрати турски сухопътни войски, поемайки същия риск по нашата граница?"

Давутоглу отхвърли обвиненията, че страната му не оказва достатъчна помощ на сирийските бунтовници за разгромяването на Ислямска държава в Кобане. Междувременно Турция ще засили обучението и въоръжаването на сирийските бунтовници в Кобане, каза още той.

Спасяването на Кобане е много важно, но не бива да забравяме, че Кобане е просто резултат от една много по-голяма и широко разпространена криза в Сирия, каза Ахмет Давутоглу - бившият външен министър на Турция, архитект на турската политика по отношение на Сирия и ярък опонент на президента Башар ал Асад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай