Иракските бунтовници превзеха и Тикрит

Иракските бунтовници превзеха и Тикрит  | StandartNews.com

Багдад. Ислямистки бунтовници са атакували иракския град Тикрит, след като вторият по големина град, Мосул, бе завзет по-рано през седмицата, предадоха световните медии.

Според официални лица, бунтовницитре контролират някои части на Тикрит - родния град на Саддам Хюсеин - който се намира само на 150 километра на север от столицата Багдад.

Иракският премиер Нури Малики обеща да отвърне на удара на джихадистите и да накаже силите за сигурност, които масово са напуснали постовете си.

Бунтовниците, които нападнаха Мосул, са от групата ISIS. Все още не е потвърдено кой атакува Тикрит.

ISIS - Ислямска държава на Ирак и Леванта, която е известна също като Isil - е издънка на Ал-Кайда.

Екстремистите освободиха стотици затворници, съобщи полицията.

"Всичко в Тикрит е в ръцете на екстремистите", съобщава полковник от полицията на столицата на провинция Салах ад Дин.

Бригаден генерал от полицията заявява, че екстремистите са атакували от север, запад и от юг града и са от влиятелната групировка „Ислямска държава Ирак и Левант".

Майор от полицията съобщава, че екстремистите са освободили около 300 затворници от местния затвор.

В същото време влиятелният шиитски духовник Муктада Садр, ръководил някога страховитата „Армия на Махди", призова за сформирането на подразделения за защита на религиозните места в Ирак. Садр казва в писмено изявление, че е готов „да сформира мирни подразделения в защита на светите места" за мюсюлмани и християни, в сътрудничество с правителството.

Но участието на Садр във формирането на подобни подразделения почти сигурно ще бъде неприемливо за иракското сунитско малцинство, представителите на което са дълбоко подозрителни към шиитското иракско правителство.

Освен всичко друго, мощен взрив избухна в близост до щаба на управляващата партия в Ирак „Ад Даава" в южната провинция Уасит. А турски консул и още 24 служители на дипломатическата мисия на Турция в иракския град Мосул са били отвлечени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай