Иракска афера или братски спор в алпийската касапница

Иракска афера или братски спор в алпийската касапница  | StandartNews.com

Англия и Франция са в очакване на зловещи разкрития около четворното убийство в Алпите. Медиите лансират различни версии за кръвопролитието край езерото Анеси. Британско семейство и френски колоездач бяха открити там разстреляни като кучета в четвъртък. 

Установено е, че убитите съпрузи и баба са с иракски произход. 50-годишният Саад ал Хили, жена му Икбал и тъщата му живеели във предградието Клейгейт, район Съри на Великобритания. Техни съседи са съобщили имената им и са разказали, че фамилията избягала от Ирак през 1970 г., тъй като била сред противниците на Саддам Хюсеин.

Смята се, че френският колоездач Силвен Молиер (45 г.) е очистен, защото е станал свидетел на убийството.

Двете деца на разстреляното семейство са оцелели по чудо. 4-годишната Зина бе намерена да се крие под трупа на майка си 8 часа, след като полиция откри труповете в тяхното БМВ, паркирано до езерото Анси. Момиченцето било в шок и не знаело кои са добрите и кои са лошите, пише "Сън".

По-голямата дъщеря - 7-годишната Зейнеб, е поставена в медикаментозна кома. Тя има фрактура на черепа и три огнестрелни рани. Според полицията е била жестоко пребита.

Прокурор Ерик Мею предположи, че убиецът е професионален наемник. Целта му е била да екзекутира семейството, защото всички са получили куршум в центъра на челото.  Не е имало безразборна стрелба в колата, убиецът се е прицелвал точно в жертвите.
Застреляният Саад ал Хили е познат на британските разузнавателни служби. Той е бил поставен под наблюдение по време на войната в Ирак през 2003 г., твърди пред в. "Дейли мейл" негов съсед, който предоставил жилището си за целите на разузнаването. Според търговският регистър убитият иракчанин е инженер-механик.
Френският президент Франсоа Оланд, който се срещна с премиера Дейвид Камерън в Лондон, обеща, че власти ще направят всичко възможно, за да открият извършителите. Същевременно британските им колеги претърсват жилището на семейството в Клейгейт и се опитват да открият техни близки.
BBC цитира френски прокурори, според които една от версиите за екзекуцията е спор за пари. Убитият Саад ал Хили се карал с брат си за наследство, оставено от родителите им. Става въпрос за къща в Испания на баща им, който починал миналата година. Семеен приятел е съобщил, че между двамата братя - Саад и Заид ал Хили е имало напрежение, след като семейната къща в Клейгейт, Съри, която очевидно е била на името на майката, е била завещана на Саад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай