Интерпол спаси 50 деца от педофилска мрежа

Сървърът, на който са били качвани материалите с посегателствата върху деца, се намирал в България

Интерпол спаси 50 деца от педофилска мрежа | StandartNews.com

Още около сто може да са станали жертва на същите хора. Сървърът, на който са били качвани материалите с посегателствата върху деца, се е намирал в България.

Разследванията във връзка с операцията на Интерпол са се провели в близо 60 държави. Довели са до ареста на девет души в Тайланд, Австралия и САЩ и се очаква да има още арестувани. Мрежата е толкова мащабна, с толкова много разклонения, с близо 63 000 абонати в цял свят, че разследването може да продължи с години.

Операцията на Интерпол „Черна китка“ е започнала преди 2 години, след като са били проследени материали с детска порнография до сайт в тъмната мрежа (darkweb), където потребителите са използвали софтуер за криптиране, за да се скрият. Тъмната мрежа може да бъде достигната чрез различни търсачки и потребителите трябва да имат точния адрес, за да посетят сайта.

Първият арест е от началото на 2018 г., когато основният администратор на един от сайтовете Монтри Салангам е задържан в Тайланд, а друг администратор – Река Токпутза, е арестуван в Австралия за притежание на хиляди материали с детска порнография, заснети в Тайланд и Австралия. В повечето от тях той е главният извършител на посегателствата над невръстни. Едно от децата било едва 15-месечно към онзи момент.

Жертви на Салангам са били дори собствените му племенници. Той е получил присъда от 146 години затвор, а Токпутза е осъден на 40 години затвор.

Няколко от арестуваните в САЩ били хора на доверени позиции. Сред тях има и човек, посегнал на двегодишния си полубрат, каза регионалният представител на американското министерство на вътрешната сигурност в Банкок Ерик Маклафлин, цитиран от Интерпол.

Българският отдел за борба с киберпрестъпността е дезактивирал сървъра на сайт, на който в течение на няколко години нов материал е бил качван всяка седмица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай