Понеделник,

Интелектуалци от РСМ подскочиха заради Макрон

От: Агенция Стандарт -
3100
Интелектуалци от РСМ подскочиха заради Макрон
A
A
A

Предложението на френското председателство, "в което двустранните протоколи с България стават неразделна част от преговорния процес, ще сведе македонския народ и македонския език до едностранчиво твърдение, което няма валидност пред институциите на ЕС", пишат в отворено писмо над 800 интелектуалци от Република Северна Македония - "учители, професори, учени, лекари, социални и културни дейци, педагози, художници, журналисти и всички, които помагат за възпитанието и образованието на нашите поколения", съобщава БТА.

"Македонският народ ще бъде дърво без корен и няма да има възможност да изрази своята приемственост във времето и пространството. С това предложение, още преди да започне преговорният процес, македонците ще бъдат сведени до изкуствена конструкция от 1944 г. Македонският език ще бъде исторически несъществуващ за ЕС", пише в обръщението, в което се цитира и манифестът на АСНОМ.

Подписалите го призовават президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски да каже ясно и високо, че не е съгласен "с предложението на г-н Макрон, което всъщност защитава българските националистически идеи, в които се признава ликвидирането на идентичността на Македония и македонската самобитност".

Премиерът на страната Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и цялото правителство е призовано да не се унижава. "Не си позволявайте отново да участвате в разпятието. Дори на Исус Христос беше много по-лесно, защото имаше само един Юда. Не бъдете като Пилат Понтийски, измивайки ръцете си от греха, който искате да прикриете", пишат интелектуалците.

"Спомнете си, ако някога сте чели, книгата на Луи-Венсан Тома "Какво знам за смъртта", в която той пише какво означава смъртта на самоличността. Според него, а и според мнозина, това е най-ужасната от всички видове смърт!", се обръщат към президента на Франция Еманюел Макрон, подписалите обръщението, които призовават и председателя на Европейския съвет, председателя на Европейската комисия и председателя на Европейския парламент да не смятат "македонския народ за глупав и неграмотен".

"В своята многовековна история македонският народ никога не се е опитвал да заграби нещо, което не е негово. Всъщност фактът, че Светите братя Кирил и Методий се наричат ​​у нас общославянски просветители, а в църковния календар те се считат за покровители на Европа. Езикът, на който е създадена първата славянска азбука и на който са написани първите книги, ние наричаме старославянски, а не като източния ни съсед - старобългарски. Нечестно е в 21-ви век ЕС, като пазител на европейските и световните демократични ценности, да налага такива унизителни условия в непристойно предложение на водеща държава в ЕС (Република Франция), в което се извършва геноцид срещу цял един народ", пишат интелектуалците, които изразяват убеденост, че предложението, в което "са изброени всички искания на официална София за промяна на историята, за ограничаване правото на изразяване на научна мисъл, за отричане на македонския език, като атрибут на македонската нация", е неприемливо за тях.

"Ако това е условието за влизане на македонския народ в ЕС, тогава ние, македонските учители, казваме "не", завършва обръщението.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички