Институциите в САЩ хлопват кепенците

От вторник започва нов бюджетен период, а новият бюджет не е гласуван

Институциите в САЩ хлопват кепенците | StandartNews.com

Вашингтон. От 1 октомври, точно в 7 сутринта българско време в САЩ изтича настоящият бюджетен период и започва следващият. Но за харченето на държавни пари не е приет необходимият закон, след като Сенатът блокира здравната реформа на президента Барак Обама. В резултат повече от 700 хиляди чиновници ще трябва да си останат вкъщи и ще са в принудителна отпуска. Наблюдатели определят ситуацията като предстоящ колапс на федералните институции в САЩ.

Забавяне в издаването на американски визи ще е един от ефектите и за българите, желаещи да отидат отвъд океана. Всички министерства, включително и Държавният департамент ще бъдат блокирани за неопределено време, което вероятно забави издаването на визи за чужденци.

„Ако правителството спре работа, ще е заради Сената и демократите, които го контролират. Те си играят на политика и искат да спрат работата на правителството, защото отказаха дори да обмислят нашето компромисно предложение. Президентът преговаря с какви ли не деспоти и терористични лидери, а не иска да преговаря с нас", обяви Деина Рорабейкър.

Въпреки че Съединените щати са президентска република, законодателната власт е в ръцете на Конгреса. В горната му камара - Сената, мнозинство са демократите на президента Барак Обама. В долната камара - властват републиканците. Те са противници на сегашната администрация. За прокарване на закон е необходимо одобрение и на двете камари. С новия бюджетен закон републиканците искат да спрат дългоочакваната здравна реформа на Обама, а той иска да я прокара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай