Инспекторите на ООН се завърнаха в Сирия

Инспекторите на ООН се завърнаха в Сирия | StandartNews.com

Дамаск. Инспекторите на ООН по химическите оръжия са се върнали в Сирия в сряда, за да продължат разследването за употреба на забранени вещества в гражданската война, предаде Ройтерс.

Конвой от автомобили на ООН е пристигнал в хотел в центъра на Дамаск малко преди обед местно време, твърдят очевидци. Инспекторите потвърдиха миналата седмица, че при атаката от 21 август е използван отровният газ зарин.

Противниците на президента Башар ал Асад казват, че докладът на ООН не оставя почти никакви съмнения, че режимът стои зад нападението, при което загинаха стотици хора.

Сирийските власти отричат обвиненията, като твърдят, че няма смисъл да провеждат атака с химически оръжия, при положение че войските им напредват и докато инспекторите са само на няколко километра в центъра на столицата.

Русия също заяви, че докладът на експертите от ООН не предоставя категорични доказателства, че силите на Асад стоят зад нападението. Освен това според Москва Дамаск е предоставил доказателства, че бунтовниците са използвали химическо оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай