Индия ликува! Случи се нещо нечувано

Риши Сунак е първият министър-председател на Великобритания, който не е бял

Индия ликува! Случи се нещо нечувано | StandartNews.com

Риши Сунак е първият индуски министър-председател на Обединеното кралство. Той е първият министър-председател на Великобритания, който не е бял. Няколко видни депутати от Консервативната партия подкрепиха Сунак, напускайки лагера на Джонсън, пишат медиите в Индия.

Сред тях са бившият министър на вътрешните работи Прити Пател, министрите от кабинета Джеймс Клевърли и Надим Джахави. Самата Прити Пател е бивш британски министър от индийски произход, която подаде оставка от поста си миналия месец, след като Лиз Тръс беше избрана за министър-председател. Тя каза, че Консервативната партия трябва да даде шанс на Сунак да ръководи.

Бившият премиер Борис Джонсън в неделя вечерта се оттегли от надпреварата за премиерския пост, заявявайки, че „това не е подходящият момент“ да се завърне, увеличавайки шансовете за победа на 42-годишния Сунак. Единственият конкурент в надпреварата за поста министър-председател беше Пени Мордент, лидер на Камарата на общините, долната камара на британския парламент.

Риши Сунак, докато обявяваше кандидатурата си, каза, че иска да „оправи икономиката на страната, да обедини партията си и да работи за страната.“ До 14:00 часа следобед той спечели солидно предимство в надпреварата, като получи подкрепата от над 100 депутати. След което беше обявено, че Сунак ще бъде следващият премиер на Великобритания.

Победата на Сунак е голям политически обрат, тъй като той загуби от Лиз Тръс на изборите за партийно ръководство миналия месец. Тръс обяви оставката си като министър-председател в четвъртък след само 45 дни на поста министър-председател на Великобритания.

Край! Ето го новият премиер на Великобритания 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Сатндарт
Коментирай