Край! Ето го новият премиер на Великобритания

Кого избраха официално на Острова

Край! Ето го новият премиер на Великобритания | StandartNews.com

Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания.

Той ще получи ключовете за Даунинг стрий днес, след като Пени Мордаунт последва Борис Джонсън в отпадането от надпреварата за лидерство.

Сунак скоро ще бъде избран за нов премиер, като единственият му останал съперник г-жа Мордаунт отпадна, след като не успя да достигне прага от 100 номинации, необходими за предизвикване на балотаж, предаде Дейли мейл.

Бившият канцлер получи публична подкрепа от над 190 депутати от торите - доста над половината от общия брой - натрупвайки повече бройки, тъй като видни поддръжници на г-н Джонсън се включиха в него. Те включваха високопоставени фигури като Джеймс Клевърли, Брандън Луис, Саймън Кларк, Йен Дънкан Смит, Прити Пател и Надхим Захауи.

Риши Сунак e роден на 12 май 1980 г. в Саутхемптън.

Той е лидер на Консервативната партия от октомври 2022 г. и е министър на финансите от 2020 г. до 2022 г. , като преди това е бил главен секретар на Министерството на финансите от 2019 до 2020 г. 

Докато учи в Станфорд, той се запознава с бъдещата си съпруга Акшата Мурти , дъщеря на Н. Р. Нараяна Мурти , индийският бизнесмен милиардер, който основава Infosys . Сунак и Мурти са 222-рите най- богати хора във Великобритания, с общо състояние от £730 млн. към 2022 г.

След дипломирането си той работи за Goldman Sachs и по-късно като партньор във фирмите за хедж фондове Children's Investment Fund Management и Theleme Partners.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай