In Memoriam: Отиде си Джак Брус от "Крийм"

In Memoriam: Отиде си Джак Брус от "Крийм" | StandartNews.com

На 71 години от чернодробно заболяване почина Джак Брус. Бас китарата и вокал на британската рок банда "Крийм" от десет години живееше с трансплантиран черен дроб. Брус е издъхнал в дома си в Съфълк в присъствието на семейството, съобщи личният му секретар. Джак е един от създателите на "Крийм" през 1966 г. заедно Ерик Клептън и барабаниста Джинджър Бейкър.

Музикантът, роден в предградие на Глазгоу през 1943 г., е странствал дълго в Канада и САЩ с родителите си. В родината си завършва Шотландската кралска академия по музика със специалности чело и композиция. 16-годишен Брус заминава за Лондон и става член на известната тогава група Alexis Korner's Blues Inc, където барабанист е Чарли Уотс, присъединил се по-късно към "Ролинг стоунс".

Преди да се свърже с Клептън и Бейкър през 60-те години, Брус свири в няколко състава, сред които и "Манфред ман". С "Крийм" обаче създават свой стил, който е уникален микс от блус, хард рок и психеделичен рок. Въпреки че не съществува дълго (групата се разпада през 1969 година), "Крийм" оказва значително влияние върху развитието на рок музиката през 70-те години. Майсторските импровизации на триото и специфичното тежко рок-блус звучене скоро донасят на бандата международна известност, а на музикантите - статут на суперзвезди.

Виртуозът на баса Джак Брус заедно с групата е продал 35 милиона албума само за малко повече от 2 години и получава първата в света платинена плоча за "Wheels of Fire" (1968). Джак е автор и изпълнител на по-голямата част от песните на "Крийм", включително и на хитовете "I Feel Free" и "Sunshine Of Your Love". Албумите им "Disraeli Gears" (1967) и Goodbye (1969) са класика. "Крийм" се разделят през ноември 1968-ма на върха на славата си. Брус повече никога не достига успеха, който е имал с този състав, но репутацията му на отличен басист се запазва още десетилетия.
През май 2005 "Крийм" се събраха отново за серия от концерти в лондонската Роял Албърт хол

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай