Има ли сигурност за 5G?

Какви мерки за безопасност ще прилагат в ЕС

Има ли сигурност за 5G? | StandartNews.com

Днес държавите - членки на ЕС, с подкрепата на Европейската комисия и на ENISA - Агенцията на ЕС за киберсигурност, публикуваха доклад за постигнатия напредък в прилагането на съвместния инструментариум на ЕС за сигурност в областта на 5G.

Въпреки че в редица държави членки работата все още продължава, в доклада се отбелязва, че всички те са започнали процес на преразглеждане и въвеждане на по-строги мерки за сигурност по отношение на 5G мрежите.

Своевременното внедряване на 5G мрежите е от стратегическо значение за всички държави членки, тъй като то може да разкрие нови възможности пред предприятията, да преобрази особено важни сектори и да донесе ползи за европейските граждани.Наш общ приоритет и отговорност е да гарантираме сигурността на тези мрежи и въпреки че настоящият доклад показва, че сме постигнали значителен напредък, предстои още много работа."

Това каза Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера"

Осигуряването на стабилност на 5G мрежите е от основно значение за нашето общество, тъй като тази технология ще окаже въздействие не само върху цифровите комуникации, но и върху особено важни сектори като енергетиката, транспорта, банковото дело и здравеопазването, както и върху системите за промишлен контрол.

5G мрежите ще пренасят чувствителна информация и ще поддържат системи за безопасност, които ще разчитат на тях. Участниците на пазара са в голяма степен отговорни за внедряването по сигурен начин на 5G, а държавите членки - за националната сигурност,

Спешно е необходим напредък за ограничаване на риска от зависимост от високорискови доставчици, като една от целите е да се намали зависимостта на равнище Съюз. Това следва да се извърши след изчерпателен опис на веригата на доставки за мрежите и предполага наблюдение на развитието на ситуацията, отчитат в ЕС.

В допълнение към доклада и като допълнителен принос към инструментариума ENISA изготви целенасочено картографиране на заплахите, което съдържа подробен анализ на някои технически аспекти, по-специално идентифициране на мрежовите активи и засягащите ги заплахи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай