Вторник,

Има ли напредък между София и Скопие? Говори Ковачевски

От: Агенция Стандарт -
4532
Има ли напредък между София и Скопие? Говори Ковачевски
A
A
A

"В този момент не мога да кажа дали има напредък по отношение постигането на взаимно приемлив документ с България. Разговорите между експертните групи на министерствата на външните работи продължават и когато има определен напредък, ще бъде съобщено на ниво министри", заяви днес премиерът на РСМ Димитър Ковачевски след срещата с българския си колега Кирил Петков в Рим.

ВИЖ ОЩЕ: Най-важната среща. Какво си обещаха Петков и Ковачевски

Македонският министър-председател подчерта, че когато има взаимно приемлив и за двете страни документ, това ще бъде съобщено на широката общественост.

Ковачевски съобщи, че е договорено разговорите да продължат с цел двете министерства да постигнат документ, който би бил приемлив и за София, и за Скопие и би поставил основата за решаване на откритите въпроси.

"Не сме разговаряли изобщо дали има нови условия от страна на България. Работи се върху въпросите, които бяха отворени по-рано, за тях вече съществува т.нар. португалско предложение, което е в основата на разговорите между министерствата на външните работи и в момента не мога да кажа, че има напредък за постигането на взаимно приемливо решение. Докато няма документ, за напредък не може да се говори", заяви Ковачевски, цитиран от БГНЕС. 

Той подчерта, че срещата с Кирил Петков е била изключително конструктивна и двамата са обсъдили редица теми.

По отношение на очакванията от предстоящата среща на върха на ЕС през юни Ковачевски каза, че не иска да се обвързва с дати, защото „страната ни е твърде дълго заложник на дати от месец на месец”, а „това не зависи само от нас, а от решението на 27-те държави-членки на ЕС”.

„Независимо от резултата през юни, правителството и държавата имат много ясен план какво ще се прави в бъдеще. Независимо от резултата ние с България сме съседни държави, имаме открити въпроси, които трябва да бъдат разгледани, и веднага, щом се стигне до решение, което ще бъде приемливо, ще го обявим”, каза Ковачевски. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички