Икономически форум и Световна антикризисна конференция се провеждат в Казахстан

Икономически форум и Световна антикризисна конференция се провеждат в Казахстан | StandartNews.com

Астана. Седми Икономически форум и втора Световна антикризисна конференция се провеждат от 21 до 23 май в столицата на Казахстан. Това съобщи пресцентърът на посолството на държавата в София.

Повече от 10000 делегати от 150 страни, в това число от България – Президентът на Републиката (1997-2002) г-н Петър Стоянов, Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и други, участват в мероприятията.

Близо 40 заседания и панелни сесии се провеждат в рамките на VII Астанински форум. Той е ежегодна платформа за диалог за обсъждане на глобални проблеми, която няма аналог по своите мащаби и ниво на цялото евразийско пространство, а в отношение на темите и идеите заема достойна лидираща позиция в света, уточниха от посолството.

Асоциацията "Евразийски икономически клуб на учените", обединяващ учени и специалисти, световни мислители, политици, ръководители на международните организации, на научно-изследователските центрове и представители на бизнеса от 120 държави в света, е главният организатор на форума в Казахстан.

Тази година ІІ Световна антикризисна конференция съвпада със 70-та годишнина на споразумението от Бретън Уудс. Вчера, на 22 май, участници в конференцията приеха концепцията за Световен антикризисен план.

Форумът се провежда за първи път през 2008 г. До момента в него участват повече от 30 000 делегати от 140 страни, в това число 17 Нобелови лауреати, повече от 100 ръководители на транснационални компании, повече от 200 министри и политици, 50 ръководители на международните организации, повече от 30 действащи и бивши държавни глави и правителствени ръководители, представители на крупни научно-изследователски центрове и медии.

През последните шест години са подписани 193 меморандума и споразумения на обща сума 11,2 млрд. щатски долара, са създадени Евразийския делови конгрес, световния Център за държавно-частно партньорство, Астанинския клуб на Нобеловите лауреати и други. От 2009 година участниците във Форума приемат и изпращат на държавите от G-20 препоръки по развитието на глобалната икономика.

Тази година ІІ Световна антикризисна конференция съвпада със 70-та годишнина на споразумението от Бретън Уудс. Вчера, на 22 май, участници в конференцията приеха концепцията за Световен антикризисен план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай