Ибрахим Бакрауи гонен два пъти от Турция

Ибрахим Бакрауи гонен два пъти от Турция | StandartNews.com

Брюкселският терорист Ибрахим Бакрауи е бил екстрадиран от Турция два пъти, лежал е и в затвора. Според информация на турските власти Бакрауи, който отне живота на десетки в белгийската столица преди дни, като се самовзриви на едно от най-натоварените летища в Брюксел, е бил експулсиран на два пъти от Турция през 2015 г., съобщава Ройтерс.

Той е бил депортиран през юли поради подозрения в участие във военни действия зад граница. Бакрауи се върнал на територията на Турция през август, като отново е бил изгонен. По думите на турския президент Реджеп Ердоган, терористът е бил върнат в родната си Белгия, като тогава турските власти предупредили, че има вероятност той да е чуждестранен наемник. Белгийските власти обаче твърдят, че брюкселският нападател е бил екстрадиран в Холандия, а не в Белгия, както и че по онова време не са разполагали с никакви данни, които да го свързват с терористични организации.

За момента има информация, че Ибрахим Бакрауи е бил осъден през 2010 г. в Белгия за въоръжен грабеж и съпротивление при арест. Според съобщения в медиите Бакрауи е стрелял по полицията с "Калашников". Той получава девет години затвор, но през 2014 г. е освободен за добро поведение.

Ибрахим Бакрауи заедно с брат си е разпознат като лицето, взривило се на брюкселското летище "Завентем" на 22 март. Двамата са отговорни и за последвал минути по-късно взрив на брюкселска метростанция, който отне живота на още 15 души. Ранени бяха над 270 души от 40 националности. Белгия обяви тридневен траур. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай