И гърците ревнаха от US шпионаж

Бивш вицепремиер в Атина: Ние пък подслушвахме американския посланик

И гърците ревнаха от US шпионаж | StandartNews.com

Атина. Спиралата с предполагаемия шпионаж на съюзници от страна на американската Агенция за национална сигурност (АНС), която от дни доминира информационното пространство, изглежда е далеч от своя завършек.

Гръцкият в. "Та Неа" твърди, че АНС е използвала посолството на САЩ в Атина, за да подслушва телефони. Според документ на американското разузнаване Атина също била включена в списъка с 19-те района, в които агенцията е инсталирала подслушвателни уредби в Европа. Оборудването се намирало на най-високите етажи или на терасите на посолствата и било старателно прикрито, за да не бие на очи.

В. "Та неа" помества снимка от терасата на американското посолство в Атина, на която се вижда съоръжението за подслушване на телефоните. Твърди се още, че от 80 такива съоръжения по света 19 били в европейски столици, а от тях само три в Москва, Виена и Атина били снабдени с дистанционно управление, тоест за тях не бил необходим персонал, а контролът им се осъществявал отдалеч. Подслушвателното устройство на терасата на американското посолство в Атина било от страната на ул. "Кокалис" и следенето на телефоните се извършвало от агенти на ЦРУ и АНС.

Междувременно обаче бившият гръцки вицепремиер Теодорос Пангалос заяви пред местно радио, че гръцкото правителство е подслушвало американския посланик в Атина. Пангалос заявил пред медията, че когато е ръководел министерството на външните работи, е имало подслушвания и че обект на следене бил и американският посланик. "Нищо ново не бяхме научили, защото знаехме всичко, но бе много забавно да слушаме американския посланик в Атина да говори с посланика в Анкара и с Държавния департамент, употребявайки нецензурни фрази", подчертал Пангалос.

Лондон плаши медии заради Сноудън

Британското правителство може да предприеме сурови мерки и да попречи на медиите да публикуват нови разобличения от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. Това заяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Ако вестниците не проявят своята социална отговорност, на правителството ще е много трудно да се сдържа и да не предприема съответните стъпки", подчерта Камерън.

В британското законодателство съществува положение, съгласно което властите имат право да блокират публикуването на всяка информация, ако тя е в ущърб на националната сигурност.

Обама нареди проверка в АНС

Американският президент Барак Обама е разпоредил проверка на задграничната дейност на Агенцията за национална сигурност. Това стана ясно от интервю на държавния глава за телевизионните канали "Ей Би Си" и "Фюжън".

Според Обама проверката е необходима, за да се покаже, че техническият потенциал за електронно разузнаване на службата е под необходимия контрол. "Операциите в сферата на националната сигурност по правило служат на една цел - да се гарантира, че нищо не заплашва американците, а също и че аз вземам правилни решения", каза Обама.

Без телефони на заседания в Белгия

Белгийският премиер Елио ди Рупо прикани министрите си да не носят в себе си мобилни телефони по време на правителствени заседания, съобщи РИА "Новости". "Когато се обсъждат чувствителни въпроси, министър-председателят наистина моли всички участници да бъдат без телефони", уточни прессекретарят му. По думите му членовете на кабинета оставят мобилните си устройства в стая, съседна на помещението, където се провежда заседанието.
Белгия поддържа инициативата на Франция и Германия до края на годината да проведе двустранни преговори със САЩ с цел уреждане на разногласията, възникнали след съобщения в медиите за шпионаж на американските специални служби м някои страни членки на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай