И Йордания с генерално консулство в Лааюн

Това е знак за признаване на мароканството в Сахара

И Йордания с генерално консулство в Лааюн | StandartNews.com

Хашемитското кралство Йордания отвори на 4 март 2021 г. своето генерално консулство в град Лааюн, Мароканска  Сахара. Това се случи на фона на продължаващите твърдения на Алжир за измислено военно положение в Мароканска Сахара.

Откриването на генерално консулство на хашемитското кралство Йордания показва фалшивите твърдения на Алжир и потвърждава, че обстановка в зоната е спокойна, както и че тя е най-стабилното място в региона Сахело-Сахара.

Генералното консулство бе открито от г-н Насър Бурита, министър на външните работи, африканското сътрудничество и мароканските емигранти и от колегата му от Кралство Йордания г-н Айман Ал-Сафади, който е и заместник министър-председател. Това е третата държава, която подкрепи териториалната цялост на Кралство Мароко, откривайки генерално консулство в Лааюн. Досега това направиха още Обединените Арабски емирства и Кралство Бахрейн. По този начин трите държави с влияние в Близкия Изток признават мароканството в Сахара. Откриването на генерални консулства е силен акт на суверенитет на тези държави, в съответствие с Виенската конвенция от 1963 г.

Хашемитското кралство Йордания заема специално място в Близкия изток, то е една от най-важните държави в региона. Решението му де факто и де юре да подкрепи мароканството в Сахара чрез откриването на генерално консулство показва, че държавата застава зад мароканската инициатива за автономия за Мароканска Сахара.

Йордания е един от най-старите поддръжници на териториалната цялост на Кралство Мароко. Тя взе участие в Зеления марш, за да изрази солидарността на йорданския народ с Мароко при възстановяването на териториалната му цялост.

Като пламенен защитник на мароканската инициатива за автономия, Кралство Йордания, заедно с около 40 държави от различни части на света, участва в Международна конференция на министрите в подкрепа на инициативата за автономия в рамките на държавен суверенитет на Мароко, съпредседателствана от Съединените американски щати и Мароко на 15 януари 2021г.

С откриването на консулското хашемитско представителство,  Лааюн вече е домакин на 11 генерални консулства на африкански и арабски страни. От своя страна Дахла вече е домакин на 10 консулски представителства на африкански и американски държави.

Многобройните генерални консулства на различни африкански, азиатски и американски страни в двата града на мароканска Сахара доказват необратимата реалност на мароканската териториална цялост. Това потвърждава изричната подкрепа на тези страни за суверенитета на Кралството над южните му провинции.

Присъствието на тези консулства в двата  марокански града отразява динамиката в трите региона на Сахара, включени в приобщаващия, многосекторен и устойчив процес на развитие. Благодарение на тази далновидна политика на Крал Мохамед VI, мароканска Сахара се стреми да се превърне в  икономически център на африканския регион.

Дългата поредица от откриване на консулства в Лааюн и Дахла представляват голям  жест, потвърждаващ признаването на мароканството в Сахара от много страни. От сега нататък, Африка, арабският свят и Северна и Южна Америка са направили своя избор да отворят представителства в мароканска Сахара, бидейки напълно наясно с ролята й  на опорна точка за Кралство Мароко  на континента.

Независимо от напразните твърдения на алжирската дипломация, и други страни със сигурност ще отворят свои консулства в мароканска Сахара. Редица държави вече са в процес на откриване на генерални консулства в мароканска Сахара през следващите седмици, като по този начин окончателно ще затвърдят мароканството в Сахара и неговата необратимост.

Тези сътрудничества укрепват международното присъствие в южните провинции и доказват, че Мароко е страна с  ясна визия, която е уверена в своите права.

Тези актове на признаване на мароканството в Сахара трябва да се вземат предвид от ООН при решаването на въпроса мароканска Сахара. Той не може да има друго решение, освен зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Мароко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай