Хванаха саудитски принц с 2 тона каптагон

Хванаха саудитски принц с 2 тона каптагон | StandartNews.com

Ливан направи един от най-големите удари срещу наркотрафика в историята си. Службите за сигурност на летището в Бейрут заловиха два тона каптагон на таблетки, разпределени в 40 куфара, малко преди да бъдат натоварени на частен самолет на член на саудитското кралско семейство, който е арестуван. Полк. Юсуф Мусалем, говорител на ливанското вътрешно министерство, потвърди, че е задържан член на саудитското кралско семейство, но не разкри самоличността му. Според АФП, която цитира анонимен източник от охраната на аерогарата, задържаният е принц Абдел Мохсен ибн Уалид ибн Абделазиз. Той е бил закопчан с още четирима саудитци, чиито имена не бяха разкрити.

Според ливанската държавна агенция НИА хапчетата били наредени в 40 куфара. Си Би Ес посочва, че производството на каптагон, който съдържа амфетамин и кофеин, процъфтява в Ливан и в разкъсваната от близо 5 години война в Сирия, които са се превърнали във входна врата за дрога към Близкия изток и в частност за страните от Персийския залив. През последните години процъфтява и консумацията му в тези крайни дестинации, а най-големите залавяния напоследък са били в Саудитска Арабия, Сирия и Йордания. Би Би Си изтъква, че наркотикът подхранва конфликта в Сирия, тъй като генерира милиони долари приходи на производителите му в страната, както и се използва от бойците и ислямистите, за да ги поддържа боеспособни и да им дава сили в сраженията. В Бейрут освен каптагон е заловено и известно количество кокаин, но не се съобщава колко точно.

През април 2014 г. Ливан спря опит за контрабанда на 15 милиона таблетки каптагон, скрити в контейнери с царевица, на пристанището в Бейрут. А през 2013 г. залови над 12 милиона таблетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай