Християнин оглави сирийската опозиция

Бивш главен прокурор предлага международна заповед за арест за Башар Асад

Християнин оглави сирийската опозиция    | StandartNews.com

Дамаск. Християнин оглави сирийската опозиция. След тридневни дискусии в Катар Джордж Сабра бе изпран за шеф на Сирийския национален съвет - най-голямата опозиционна формация извън Сирия.

Съветът често е обвиняван в неефективност в борбата срещу режима на Башар Асад и във вътрешни раздори. 65-годишният Сабра е учител по професия и живее в изгнание в Турция. С неговия избор временно се слага край на критиките, че ръководството на сирийската опозиция е доминирано от Мюсюлмански братя.

Въпреки избора на Джордж Сабра, един от основателите на Сирийския национален съвет напусна ръководството заради влиянието на ислямистите. Заместник на Сабра ще бъде именно представител на Мюсюлмански братя. Самият Сабра незабавно призова за осигуряване на оръжия за борбата срещу Асад. "Нуждаем се от едно-единствено нещо, за да оцелеем и да се защитим - оръжия", заяви Сабра, цитиран от Ройтерс.

Междувременно бившият прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо предложи срещу президента на Сирия Башар Асад да бъде издадена международна заповед за арест, за да се сложи край на гражданската война в страната. Той смята, че Асад има "достатъчно солидно досие", за да бъде издадена такава заповед. Според ексобвинителя подобна тактика би имала успех, тъй като подчинените на Асад ще започнат да гледат на него по друг начин, а самият той ще бъде принуден да се оттегли от поста. Окампо обаче призна, че няма план за изпълнение на подобна мярка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай