Хиляди протестираха срещу Европейската централна банка в Неапол

Хиляди протестираха срещу Европейската централна банка в Неапол | StandartNews.com

Неапол. Хиляди демонстранти излязоха на протест срещу мерките за затягане на коланите по време на месечната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ). Около 2000 въоръжени полицаи охраняваха събитието. Протестиращи публикуваха снимки, на които се вижда, че ги пръскат със сълзотворен газ и водни оръдия. По техни данни 4000 души са се включили в шествието. 

Правителствата от еврозоната трябва да прокарат структурни реформи, за да може отново да бъде постигнат растеж. Такава позиция изрази вчера президентът на Европейската централна банка Марио Драги. По думите му ЕЦБ се фокусира върху поддържането на ценова стабилност в средносрочен план, като нейната гъвкава позиция допринася за подкрепата на икономическата активност. По думите на Драги инфлационните очаквания в еврозоната са се влошили, а рисковете за допълнително забавяне на инфлацията остават в сила.

Протестиращите искат да се разхлаби финансовата дисциплина, налагана от институцията, правителствата сами да определят фискалната си политика и "да се освободят от ЕЦБ". "Всички европейци трябва да кажат "Баста!", цитира лидерите на протеста агенция Ansa. Въпреки страховете от ескалация и насилие, протестиращите се определят като "млади хора, които искат промяна". 

През август младежката безработица в Италия удари рекордните 44,2%, въпреки че общата безработица в страната отбеляза лек спад до 12,3 на сто. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай