Хиляди испанци на бунт срещу монархията

Хиляди испанци на бунт срещу монархията | StandartNews.com

Принц Фелипе се качва на трона след 18 юни

Мадрид. Десетки хиляди испанци се включиха в демонстрации с искане за премахване на монархията в Испания след обявената в понеделник абдикация на крал Хуан Карлос в полза на сина му принц Фелипе. Демонстрациите бяха организирани след призивите на партии и организации от лявата част на политическия спектър в страната. Опасявайки се от безредици, полицията затвори улиците, водещи към кралския дворец в центъра на Мадрид, където демонстрацията бе най-многолюдна.

"Бурбоните на избори", бе един от лозунгите, които можеха да се прочетат на плакатите, издигнати от демонстрантите. Те развяваха знамена на Втората испанска република от 1931 г. Няколко хиляди души излязоха по улиците и в над 60 града на страната с призив за референдум за бъдещето на монархията. Още в началото на годината анкета на общественото мнение показа, че 62% от испанците настояват за референдум.

Испанци и туристи реагираха на новината за абдикацията на Хуан Карлос с думите "Време беше", отбеляза АФП. "Ако иска синът му принц Фелипе да направи нещо, наистина сега е моментът, за да се промени имиджът на монархията", смята 74-годишният италиански турист от Торино Джузепе Волпе.

Най-многолюдна демонстрация беше на пл. "Пуерта дел сол" в Мадрид, където се бяха събрали над 20 000 души. В Барселона, на пл. "Каталуня", също излезе многохилядно множество. Подобни митинги срещу монархията в Испания се проведоха и извън границите на страната в около 30 града на Европа и Латинска Америка.

Премиерът Мариано Рахой свика вчера спешно заседание на кабинета. Той изрази надежда, че в кратки срокове испанският парламент ще одобри съответните конституционни промени във връзка с абдикацията на Хуан Карлос и оттеглянето му от властта. Поправките в конституцията са наложителни, тъй като оттеглянето на монарха е прецедент в новата история на Испания, обясниха експерти. Вчера бе съобщено, че вероятно принц Фелипе ще се възкачи на престола на 18 юни.

Стремглавото падение на Хуан Карлос започна преди две години след злополучното му сафари в Ботсвана по време на икономическата криза. То струваше на испанските данъкоплатци 44 000 евро. След това излязоха наяве и пикантни подробности за извънбрачната любовна връзка на краля с 27 години по-младата от него германска принцеса Корина. Тези авантюри заедно със скандалите за корупция в кралската фамилия, подрониха напълно авторитета на краля. Вчера британският в. "Дейли мейл" посочи, че по време на престоя му на трона Хуан Карлос е имал над 1500 любовници. Брачният живот на "краля Дон Жуан" с кралица София бил сринат още преди десетилетия. В книгата "Самотата на кралицата", публикувана преди няколко години в Испания, се посочва, че от 35 години кралят не е делил брачното легло с кралицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай